Líbyjský minister vnútra unikol atentátu

Námestník líbyjského premiéra a úradujúci minister vnútra Sadik Abdal Karím v stredu vyviazol z pokusu o atentát. Podľa agentúry AFP na neho neznámi ozbrojenci strieľali, keď išiel v Tripolise v automobile do parlamentu.

29.01.2014 16:08
debata (1)

Líbyjská agentúra LANA oznámila, že pri paľbe nebol nikto zranený. V Líbyi panuje chaos, pretože vláde sa nedarí dohodnúť sa s ozbrojencami, ktorí sa podieľali na zvrhnutí bývalého režimu Muammara Kaddáfího.

Násilnosti pokračujú v celej krajine, 12. januára zabili útočníci v Syrte námestníka ministra priemyslu. Bola to vražda prvého z členov vlády od Kaddáfího smrti v roku 2011. Vlani v októbri jedna z ozbrojených skupín nakrátko uniesla premiéra Alího Zajdána.

Na ministerstve vnútra sa odvtedy vystriedali štyria ministri, dvaja z nich podali demisiu. Sadik Abdal Karím má funkciu úradujúceho ministra vnútra dovtedy, než bude vymenovaný stály šéf úradu. Neschopnosť vlády zabezpečiť bezpečnosť vyvoláva kritiku v parlamente, ktorý už niekoľko dní jedná o odvolaní Zajdána z funkcie.

Milicionári odmietajú zložiť zbrane, ako navrhla vláda, ktorá im za to sľúbila, že ich začlení do štátnych bezpečnostných zložiek. Niektoré časti krajiny sú tak pod kontrolou týchto milícií, ale aj ozbrojených kmeňov a islamistických skupín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #atentát #milície