V Egypte budú súdiť 20 novinárov z televízie Al-Džazíra

V Egypte budú súdiť 20 novinárov arabskej televíznej stanice Al-Džazíra. Oznámila to v stredu agentúra AP s odvolaním sa na kanceláriu hlavného egyptského prokurátora.

29.01.2014 16:37
al džazíra Foto:
Katarská televízia al-Džazíra.
debata (3)

Ten proces nariadil na základe obvinenia z napomáhania teroristickej skupine. Novinári boli údajne napojení na islamistov z Moslimského bratstva.

Prokurátor uviedol, že 16 Egypťanov budú súdiť pre členstvo v teroristickej organizácii a štyroch cudzincov, medzi ktorými sú dvaja Briti, Austrálčan a Holanďanka, obvinili zo šírenia nepravdivých správ, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť a z ktorých mala prospech teroristická skupina.

Ide o vôbec prvé obvinenia novinárov z teroristických trestných činov po tom, čo vláda vlani v decembri označila Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu. Osem z obvinených zamestnancov Al-Džazíra je teraz v egyptskej väzbe, televízia neustále požaduje ich prepustenie.

Egyptská vláda katarskú televíznu stanicu obvinila z toho, že vysiela v prospech Moslimského bratstva, Al-Džazíra to dôrazne odmieta. Pravdou však je, že Katar vždy silne finančne podporoval egyptskú vládu islamistov a dôrazne sa stavia aj proti zvrhnutiu bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #súd #Al-Džazíra