Merkelová: Vo veci odpočúvaní sa s USA veľmi rozchádzame

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu predstúpila pred parlament s prejavom o zahraničnej politike, ktorý bol jej prvým od decembrového tretieho vymenovania za predsedníčku nemeckej vlády.

29.01.2014 21:13
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (4)

Venovala sa najmä vzťahom s USA, ktoré výrazne narušilo zverejnenie informácií o odpočúvaní jej mobilného telefónu americkými tajnými službami. Podľa kancelárky sú vzájomné predstavy o ďalšom postupe v tejto veci „veľmi vzdialené“. Uznala však, že nikto nepochybuje o efektivite činnosti zahraničných tajných služieb pri ochrane Nemcov pred terorizmom a zločinom.

„No je v poriadku, aby naši najbližší spojenci, ako sú USA alebo Británia, mali prístup k všetkým možným údajom s tvrdením, že to pomáha našej vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti našich partnerov? Je v poriadku, že to nie je iba o ochrane pred teroristickými hrozbami ale aj o získavaní výhod v rokovaniach s partnermi, napríklad v rámci rokovaní na summitoch G20 alebo v OSN? Našou odpoveďou môže byť iba to, že nie je,“ povedala Merkelová, ktorá v piatok v Berlíne privíta ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #odpočúvanie #NSA #USA #Angela Merkelová