Kličko dúfa, že Brusel zakáže Janukovyčovi vstup na územie EÚ

Európska únia by podľa ukrajinského opozičného predáka Vitalija Klička mala zakázať prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi vstup na svoje územie, kým hlava štátu nepodpíše parlamentom schválené amnestie stíhaných demonštrantov a zrušenie sporných zákonov.

30.01.2014 08:15 , aktualizované: 12:19
Kličko, Jaceňuk Foto: ,
Opoziční lídri: Arsenij Jaceňuk (vľavo) a Vitalij Kličko.
debata (43)

Kličko vo svojom stĺpčeku vo štvrtkovom vydaní nemeckého denníka Bild mieni, že Janukovyč pripravuje lesť a teraz hrá len o čas.

„Mám pocit, že tento človek nás chce oklamať a teraz len skúša, ako pre seba a svoju špinavú politiku získať čas. Toto ale nepripustíme. A dúfame tiež, že EÚ zakáže Janukovyčovi a jeho zástupcom vstup na svoje územie, kým prezident skutočne nepodpíše stiahnutie svojich diktátorských zákonov,“ citovala agentúra DPA z Kličkovho príspevku.

Ukrajinský prezident si však vzal nemocenské voľno kvôli „akútnemu ochoreniu dýchacích ciest“. Oznámili to počas dňa tlačové agentúry s odvolaním sa na oznámenie jeho kancelárie.

Podľa agentúry AP nie je jasné, ako dlho prezidentovo liečenie, počas nevyriešenej politickej krízy, potrvá. „Prezident je na nemocenskej dovolenke kvôli akútnej chorobe dýchacích ciest sprevádzanou vysokou horúčkou,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia kancelárie.

Ukrajinskí poslanci počas stredajšej schôdze v... Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Ukrajina, Kyjev, poslanci, parlament Ukrajinskí poslanci počas stredajšej schôdze v parlamente.

Ukrajinský parlament najskôr v utorok zrušil sporné zákony, ktoré obmedzovali slobodu prejavu a zhromažďovania, v stredu po dvanásťhodinovom rokovaní schválil amnestiu pre stíhaných protivládnych demonštrantov. Zatiaľ ale nie je jasné, kedy prezident tieto zákony podpíše. V utorok navyše podal demisiu premiér Mykola Azarov, tú o pár hodín neskôr Janukovyč prijal. To všetko boli podmienky opozície, ktorá naďalej žiada odchod Janukovyča a vypísanie nových parlamentných a prezidentských volieb.

Ukrajinou už viac ako dva mesiace zmietajú demonštrácie proti Janukovyčovi a jeho novembrovému rozhodnutie zastaviť integračný proces s EÚ a namiesto k Bruselu sa prikloniť k Moskve. Po víkendovom vyhrotení situácie sa udalosti v krajine upokojili, opozícia sa ale aj tak obáva, že vláda nakoniec siahne po silovom riešení hlbokého štátneho rozkolu.

USA pripravuje sankcie pre Ukrajinu, obavy majú aj politici EÚ

Americká administratíva pripravuje finančné sankcie voči predstaviteľom ukrajinskej vlády aj opozície pre prípad, že by eskalovalo násilie počas protivládnych protestov. Agentúre Reuters to v stredu povedal nemenovaný zdroj z amerického kongresu. Konečná verzia podľa neho ešte nie je pripravená, no v prípade zhoršenia krízy bude vláda USA schopná sankcie okamžite zaviesť. Washington už na ukrajinskú krízu reagoval zrušením vstupných víz pre niektorých ukrajinských predstaviteľov zodpovedných za násilie proti demonštrantom.

Spojené štáty pozorne sledujú vývoj na Ukrajine, o ktorom sa v stredu zmienil vo svojej správe o stave únie aj prezident Barack Obama.

Sankciami Kyjevu v prípade nedodržania sľubov zrušiť kritizované zákony pohrozilo viacero európskych politikov. Jedným z posledných, kto tak urobil, bol v utorok nemecký minister zahraničia Frank – Walter Steinmeier. Ten ale zároveň varoval pred tým, aby sa s Ukrajinou rokovalo na rovnakej úrovni ako s Bieloruskom. Tento ukrajinský sused kvôli režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka čelí množstvu sankcií od únie.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Vitalij Kličko #Viktor Janukovyč #Ukrajina