Janukovyč sa ide liečiť, opozícia ho podozrieva z diplomatickej choroby

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil opozíciu, že "kvôli politickým ambíciám hŕstky svojich predákov sa ďalej snaží jatriť situáciu".

30.01.2014 17:26
debata (10)
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil,... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Viktor Janukovyč Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil, že má problémy s dýchycími cestami a ide sa liečiť.

Janukovyčovo vyhlásenie, zverejnené vo štvrtok na webe prezidentskej kancelárie, nasledovalo po oznámení, že šéf štátu si vzal nemocenskú kvôli akútnemu ochorení dýchacích ciest, sprevádzaného vysokými horúčkami.

Zatiaľ podľa agentúry AP nie je jasné, ako prekvapivý vývoj v podobe ochorenia šesťdesiattri­ročného prezidenta ovplyvní nevyriešenú politickú krízu, ani ako dlho liečenie potrvá.

Oznámenie choroby vyvolalo skeptické reakcie aj podozrenie, že môže ísť o nejakú lesť či snáď trik, ktorý by mohol prezidenta pripraviť o moc. Predsa aj nevydarený pokus o komunistický prevrat v Sovietskom zväze v auguste 1991 začínal zosadením vtedajšieho vodcu krajiny Michaila Gorbačova „zo zdravotných dôvodov“, pripomínajú pamätníci.

Agentúra Reuters poukázala na rastúcu izoláciu Janukovyča v kríze, zrodenej z odmietnutia podpísať dohodu s Európskou úniou a z jeho príklonu k Rusku. Pouličné protesty, sprevádzané rastúcim násilím, podľa jedného z bývalých prezidentov doviedli Ukrajinu až na prah občianskej vojny.

Spolupracovníci boxerského šampióna a jedného z opozičných predákov Vitalija Klička vyslovili podozrenie, že Janukovyčova choroba je len „diplomatická“, aby sa prezident vyvliekol z podpisovania zákonov, z rokovania s opozíciou a z rozhodovaní o riešení krízy. Janukovyčovi stúpenci naopak tvrdia, že prezident pri stredajšej schôdzke s poslancami „vyzeral choro“.

Janukovyč je už dlhšie ako dva mesiace pod tlakom demonštrácií, ktorých účastníci požadujú jeho odstúpenie a vypísanie predčasných prezidentských a parlamentných volieb. Vláda už rezignovala, demonštrantom je sa to však máli.

V snahe zmierniť napätie a prispieť k vyriešeniu krízy parlament v uplynulých dňoch na žiadosť opozície zrušil represívne zákony a schválil amnestiu pre stíhanej protivládne demonštrantov. Oboje však vyžaduje podpis hlavy štátu.

Napriek viac ako dvadsaťstupňovému mrazu opoziční demonštranti na kyjevskom Námestí nezávislosti fungujú normálne, konštatovala agentúra Interfax.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina