Ukrajinská armáda vyzvala Janukovyča k naliehavým opatreniam

Ukrajinská armáda vyzvala prezidenta Viktora Janukovyča, aby prijal naliehavé opatrenia na stabilizáciu situácie v krajine, kde dlhšie ako dva mesiace trvajú protivládne protesty.

31.01.2014 11:30
debata (36)

„Vojaci a zamestnanci ministerstva obrany vyzvali vrchného veliteľa ozbrojených síl na prijatie naliehavých opatrení v rámci existujúcich zákonov, aby sa stabilizovala situácia v krajine,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia zverejneného ministerstvom obrany.

Protesty v Kyjeve vyvolalo rozhodnutie prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať dohodu o pridružení k Európskej únii a zblížiť sa s Ruskom ktoré poskytlo pôžičku na záchranu ukrajinských financií. Protesty si vynútili odstúpenie vlády, opozícia však žiada aj demisiu hlavy štátu a vypísanie predčasných prezidentských a parlamentných volieb. Janukovyč ale vo štvrtok ohlásil, že ochorel. Opozícia podozrieva šéfa štátu, že hrá o čas a že sa chce vyhnúť ďalším rokovaniam o riešení politickej krízy.

Opozícia tiež opakovane varuje pred hrozbou, že sa režim pokúsi vyriešiť krízu silou. Jeden z opozičných predákov Arsenij Jaceňuk pred tromi dňami vyhlásil, že trvá nebezpečenstvo vyhlásenia výnimočného stavu. Podľa neho kolujú informácie o tom, že prezident Viktor Janukovyč poslal vojakom vyhlásenie, v ktorom poukazuje na nutnosť obnoviť ústavný poriadok. Vyhlásenie je „inými slovami o tom, aby armáda podporila súčasného prezidenta“, dodal Jaceňuk.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Viktor Janukovyč #Ukrajina