Jourová uvažovala o samovražde, dostala sa do vlády

V novej českej vláde sedí sympatická politička, ktorá sa v minulosti za mrežami dobrovoľne ocitla na okraji smrti. Věra Jourová, 49-ročná podpredsedníčka hnutia ANO, sa stala ministerkou pre miestny rozvoj.

31.01.2014 16:00
Věra Jourová - česká ministerka pre miestny... Foto:
Věra Jourová zaujala novým módnym doplnkom. Klobúk si kúpila, keď išla za prezidentom Milošom Zemanom, ktorý sa postupne stretával s kandidátmi na členov novej vlády. Jourová obsadila kreslo ministerky pre miestny rozvoj. V hnutí ANO má silné slovo, pretože jej patrí funkcia podpredsedníčky.
debata (6)

Pôsobí nielen atraktívne, hovorí vecne a je znalá veci. Nečudo, že si ju Andrej Babiš, líder ANO, vybral za pravú ruku vo svojom hnutí a posunul ju do vlády.

Jourovej sa zmenil život roku 2003, keď sa rozviedla po osemnástich rokoch manželstva. Matka dvoch detí onedlho dostala zaujímavú ponuku. Prijala ju – začala pracovať ako námestníčka na ministerstve, kam sa teraz vrátila už ako šéfka. Vtedy mala na starosti európske dotácie.

Šok nastal roku 2006. „Jourovej život sa zo dňa na deň obrátil naruby. Po návrate zo služobnej cesty ju polícia zatkla na letisku,“ pripomenula Česká televízia v dokumente, ktorý o nej nakrútila.

Jourová putovala do väzby s obvinením z prijatia úplatku vo výške dva milióny českých korún. Falošné tvrdenie, za ktorým mohol stáť niekto, komu záležalo, aby z ministerstva odstránil čestnú ženu. Za mrežami, kde strávila 33 dní, bola krôčik od smrti. V stave krajného zúfalstva sa rozhodla spáchať samovraždu. „Najprv sa chcela rozbehnúť hlavou do radiátora, ale zavrhla to,“ napísal portál iDnes.

Vybrala si iný spôsob – igelitové vrecúško a podprsenku. Keď strácala dych, chytil ju pud sebazáchovy. „Zaviazaná podprsenka mi zvierala krk ako slučka. Stihla som ju rozuzliť v poslednej chvíli. Bolo to absolútne dno všetkých mojich dní vo väzení,“ zdôverila sa vo svojej knihe Cesta z panoptika. Zdôraznila, že vzápätí si povedala, že odteraz musí byť všetko lepšie.

Súd rozhodol o jej prepustení z väzby, pretože uznal, že bola nezákonne trestne stíhaná. Medzitým dostala ešte jeden úder. Z bytu jej zmizlo niekoľko desiatok tisíc českých korún a bankový účet sa ocitol na nule. „Podľa mňa niekto použil moje kľúče, ktoré boli v trezore vo väzení. Dvere ani okná bytu neboli porušené. Niekto si odomkol a zamkol,“ povedala Jourová pre server Parlamentní listy.

Poukázala na to, že po zatknutí musela odovzdať aj bankovú kartu a jej kód mala napísaný doma v zásuvke písacieho stola. Zostala bez koruny. „Bolo to pre mňa veľmi zložité. Deti som mala na štúdiách, splácala som hypotéku a auto na lízing,“ zdôraznila pre Parlamentní listy.

Jourová si povedala, že očistí svoje meno na súde a zároveň podala žalobu, aby získala odškodné. Obvodný súd jej dal za pravdu a priznal jej 3,6 milióna českých korún. Lenže prípad stále nie je právoplatne uzavretý, a tak na bodku za celou kauzou čaká už sedem rokov.

Babiš oslovil Jourovú začiatkom roku 2012 s ponukou, aby sa pridala do jeho tímu. Súhlasila. V médiách viackrát prízvukovala, že ho považuje za jedného z mála ľudí, ktorí by dokázali zmeniť situáciu v Českej republike.

Volebný zisk ANO musel znamenať pre Jourovú veľmi milé prekvapenie. „Odhadovala, že hnutie môže získať v lepšom prípade 8 percent hlasov,“ pripomenul portál iDnes. Skutočnosť bola taká, že ANO dostalo až 18,6 percenta.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #hnutie ANO #Věra Jourová