Ukrajina zasahuje aj do našich záležitostí, tvrdí Alexander Duleba

Najväčšia krajina, ktorá celá leží v Európe a je východným susedom Slovenska, sa zmieta v kríze. Na to, aké sú prognózy ďalšieho vývoja na Ukrajine, ste sa pýtali v online diskusii experta na medzinárodné vzťahy Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu.

03.02.2014 08:00
Alexander Duleba Foto: ,
Expert na medzinárodné vzťahy Alexander Duleba.
debata (25)

Kritický deň bude podľa Alexandra Dulebu zajtra, 4. februára, kde existuje posledná šanca na to, aby sa kríza riešila v parlamente. „Ak sa naberie väčšina poslancov, to znamená že časť frakcie Regióny Ukrajiny sa pridá k opozícii, je šanca, že sa schváli nový zákon o amnestii a zároveň sa rozhodne o vytvorení komisie, ktorá pripraví reformu ústavy vrátane predčasných prezidentských a parlementných volieb,“ hovorí Duleba.

„Ak sa to rozhodne v parlamente, je šanca, že Ukrajinci budú schopní riešiť krízu politicky. Ak k vytvoreniu tejto väčšiny nedôjde, obávam sa, že hrozí silový scenár zo strany prezidenta Janukovyča. Ale nebude sa ponáhľať, v jeho prospech hrá to, že začiatkom februáar sa vyplácajú platy štátnym zamestnancom a dôchodky, a určite ich nepresunie do regiónov, ktoré kontroluje opozícia (celý západ plus Poltava). Ak nebudú chodiť ľuďom peniaze, môže to postupne vyvolávať ich nespokojnosť s revolúciou a protestami. Navyše, začínajú sa olympijské hry, počas ktorých Rusko nebude Ukrajine aktívne pomáhať, takže silový scenár, ak nastane, očakávam najskôr o mesiac – ak sa nenájde riešenie v parlamente a nevstúpi do diania EÚ,“ prognózuje slovenský expert.

Podľa Dulebu bude potrebná zaangažovanosť EÚ. „Zdá sa, že revolúcia nie je schopná vyhrať v celej krajine a od stredy minulého týždňa sa podarilo vláde s pomocou teroru obnoviť kontrolu vo východnej a južnej Ukrajine, čiže situácia sa dramatizuje,“ popisuje Duleba a upozorňuje, že Západná Ukrajina nemá program pre východnú a platí to aj naopak. „Krajina je bipolarizovaná a zatiaľ ani jedna, ani druhá strana nemá plán pre politické riešenie krízy a osobne si myslím, že iné ako politické riešenie krízy nie je možné,“ tvrdí Duleba.

Duleba však trvá aj na tom, že tom, kam kráča Ukrajina, rozhodnú Ukrajinci. „Oni sú tí, ktorí svoju vlastnú krajinu vedú niekam. Neexistuje žiadna vonkajšia sila, ktorá by bola schopná zvonku nastoliť Ukrajine diktatúru,“ hovorí. Súčasne však upozorňuje, že „zhruba polovica Ukrajincov chce zmeniť politický systém. Druhá polovica je proti“.

„Máme tam patovú situáciu. Ak nedajbože dôjde k najhoršiemu scenáru – rozdeleniu krajiny – zasiahne to do našich vnútorných vecí. Z Bieloruska za Lukašenka odišli 2 milióny Bielorusov, pretože tam nemohli normálne žiť. Väčšina z nich zostala v Poľsku a Litve. Bieloruská kríza zasiahla do vnútorných vecí Poľska. To isté sa stane nám v prípade nevyriešenia situácie v Ukrajine. Ukrajina už zasahuje do našich vnútorných vecí a preto je logické, že my musíme zasahovať do jej vnútorných vecí,“ zhŕňa slovenský expert na medzinárodné vzťahy.

Alexander Duleba je riaditeľom Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a od jeho založenia riadi aj výskumný program Východná Európa. Vo svojom výskume sa venuje predovšetkým zahraničnej politike Slovenska, Rusku, Ukrajine a krajinám bývalého Sovietskeho zväzu. Za knihu Ukrajina a Slovensko dostal v roku 2001 cenu Slovenského literárneho fondu v oblasti spoločenskovednej tvorby.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Alexander Duleba