V Iraku v januári zahynulo vyše tisíc ľudí - najviac od apríla 2008

V Iraku v januári prišlo o život vyše tisíc ľudí. Podľa údajov, ktoré v piatok zverejnilo ministerstvo obrany, je to najhoršia mesačná bilancia od apríla 2008. Vlani v krajine za celý rok zomrelo 9-tisíc ľudí. V piatok bol z Iraku ohlásený raketový útok na letisko pri Bagdade a samovražedný atentát v provincii al-Anbar. Pri ňom prišlo o život päť vojakov.

31.01.2014 19:30
Irak, al-Kajdá, terorizmus Foto:
Na archívnej snímke hliadka sunnitských extrémistov z irackej odnože teroristického hnutia Al-Kajdá počas bojov s bezpečnostnými vládnymi silami a sunnitskými milíciami Sahva o mesto Fallúdža ležiace asi 60 kilometrov západne od Bagdadu.
debata (20)

Na medzinárodné letisko dopadli tri rakety. Zasiahli lietadlo a jednu rozjazdovú dráhu, ale nespôsobili nikomu zranenia. Prevádzka na letisku nemusela byť prerušená, ale fakt, že bol spáchaný útok proti tak vysoko stráženému objektu, vyvolal podľa agentúry Reuters pochybnosti o zabezpečení irackej infraštruktúry. Dostať sa na bagdadské letisko nie je ľahké, pasažieri pri ceste na neho musia prejsť 14 kontrolami.

Pri atentáte v Anbare prišiel samovražedný útočník s autom a výbušninami k hliadke na moste cez rieku Eufrat. Tam nálož odpálil, päť vojakov pritom zabil a zničil tiež most, ktorý sa zrútil do rieky. Bezpečnostná situácia sa zhoršuje od začiatku roka v celej krajine. Irackí sunnitskí radikáli využívajú od vlaňajška obnovené napätie medzi menšinovými sunnitmi a vládnucimi šiitmi a vyprovokovali boje v provincii al-Anbar. Obsadili tamojšie mesto Fallúdža a čiastočne tiež provinčné stredisko Ramádí. Armáda proti nim nasadila početné jednotky, ktoré v Anbare bojujú od začiatku januára.

Vlani si násilnosti vyžiadali v Iraku na 9-tisíc obetí. Ministerstvo obrany v piatok zverejnilo údaje o mŕtvych za tohtoročný január. Vyplýva z nich, že o život prišlo 1013 ľudí, z ktorých 795 bolo civilistov, 122 vojakov a 96 policajtov. V porovnaní s vlaňajším januárom ide o trojnásobok mŕtvych. Vôbec najviac ľudí v Iraku za jeden mesiac zomrelo v apríli 2008. Vtedy vrcholili násilnosti medzi sunnitmi a šiitmi a za jediný mesiac prišlo o život 1073 osôb.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #atentát #Irak #Bagdad