V Kyjeve sa zišlo vyše 60-tisíc protivládnych demonštrantov

V centre Kyjeva sa v nedeľu zišlo viac ako 60-tisíc protivládnych demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP. Po návrate z mníchovskej bezpečnostnej konferencie pred davmi opäť predstúpili opoziční predáci Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk.

02.02.2014 15:05 , aktualizované: 16:48
Ukrajina, Kyjev, demonštranti Foto: ,
Situácia v Kyjeve v nedeľu poobede.
debata (87)

Príchod Klička a Jaceňuka na pódium podľa AFP sprevádzali mohutné ovácie. Obe najznámejšie tváre terajšej ukrajinskej opozície sa v piatok a sobotu v Mníchove stretli s mnohými západnými predstaviteľmi, ktorí im vyjadrili podporu.

Jaceňuk v nedeľu oznámil, že ukrajinská opozícia požiadala západné krajiny o finančnú pomoc. Opozícia podľa Klička tiež požaduje medzinárodného sprostredkovateľa pri rozhovoroch s vládou, ktorý by zabránil rozdielnym interpretáciám.

Kličko tiež vyzval demonštrantov na vytváranie domobrany. „Zakladajte domobrany na každom dvore, v každom okrese, v každom dome,“ vyhlásil. Nepovedal však, či by tieto domobrany mali byť ozbrojené. Opozícia podľa agentúry DPA viní vedenie štátu, že najíma skupiny bitkárov, ktoré majú za použitia brutálneho násilia vyvolávať chaos.

Ruský novinár Nikita Perfiljev, ktorý informuje o situácii na Ukrajine, cez víkend podľa agentúry AFP uviedol, že ho aj so svojím kameramanom uniesli. „Zbili nás a odporučili nám vrátiť sa do Ruska,“ vyhlásil. „Únoscovia hovorili perfektne Rusky,“ dodal. Nespresnil však, kedy sa incident odohral. Perfiljev údajne v Kyjeve pracuje pre ruský spravodajský web Ridus blízky ruskej opozícii.

Dmytro Bulatov (35), jeden z lídrov... Foto: Reuters, HANDOUT
Ukrajina, Dmytro Bulatov Dmytro Bulatov (35), jeden z lídrov protivládnej ukrajinskej opozície hovoril, ako ho uniesli a mučili.

Obeťou únosu sa podľa skorších informácií pridal aj ukrajinský opozičný aktivista Dmytro Bulatov, ktorý bol po viac ako týždni nájdený ťažko zranený. Bulatova uniesli neznámi páchatelia, ktorí ho vraj mučili po celý čas, kedy bol nezvestný. Bulatov teraz údajne dostal povolenie odcestovať do Európskej Únie na liečenie, hoci mu pre účasť na protivládnych protestoch hrozí až osem rokov väzenia.

Ukrajinou už vyše dva mesiace zmietajú protesty proti režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý v novembri odstúpil od zámeru podpísať s EÚ asociačnú dohodu, a namiesto toho pristúpil k utuženiu vzťahov s Ruskom. Centrom nepretržitých protestov je námestie Nezávislosti, všeobecne známe ako Majdan.

Janukovyč si vo štvrtok vzal nemocenskú dovolenku, údajne pre prechladnutie a horúčku. Niektorí opoziční politici ale vyjadrili podozrenie, že hlava štátu sa týmto spôsobom snaží vyvliecť z ďalších rokovaní s opozíciou. Prezidentove internetové stránky v nedeľu uviedli, že Janukovyč sa v pondelok vráti z „PN-ky“ do práce.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Vitalij Kličko #Viktor Janukovyč #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina