Juh Európy trápi veľká voda, Rakúsko a Slovinsko mráz

Počasie bohaté na snehové aj dažďové zrážky v nedeľu naďalej komplikuje život v niekoľkých európskych krajinách.

02.02.2014 19:57
debata
Talianska polícia overuje bezpečnosť obyvateľov... Foto: SITA/AP, Daniele Leone
Rím, dažde, Taliansko Talianska polícia overuje bezpečnosť obyvateľov rímskej prímestskej časti Prima Porta.

Taliansko vrátane Ríma bojuje s veľkou vodou. Prílivová vlna spôsobila značné škody na francúzskom a španielskom pobreží Atlantiku, keď sa voda rozliala ďaleko do vnútrozemia. Na juhu Rakúska doznieva snehová kalamita, najmä motoristom ale spôsobuje problémy poľadovica. Mnoho slovinských a chorvátskych domácností bolo pre námrazu bez elektriny.

Obyvateľom Ríma spôsobuje starosti rieka Tiber. Ulica, cyklotrasy a športoviská pozdĺž nej v nedeľu boli pod vodou, informovala agentúra APA. V metropole v pondelok a utorok zostane uzavretých niekoľko škôl.

Tiber sa premenil v neobvykle široký veľtok, čo prilákalo stovky turistov s fotoaparátmi. Z brehov sa vyliala aj rieka Aniene severne od talianskej metropoly a zaplavila hektáre pôdy. Taliansky poľnohospodársky zväz hovorí o škodách v miliónoch eur.

Na severe Ríma hasiči zachraňovali zhruba 30 ľudí, ktorí uviazli v zaplavenom obchode. Pápež František podľa APA telefonicky hovoril s farárom jednej zvlášť postihnutej fary severne od Ríma a v nedeľnej modlitbe na Svätopeterskom námestí spomínal aj na ľudí postihnutých povodňami.

Na juhu Talianska zúrili búrky. Pri Syrakúzach na východe Sicílie v nedeľu ráno zahynuli dve ženy a sedemročné dievča, keď ich terénny automobil strhla rozvodnená rieka. Ďalším štyrom členom tej istej rodiny, vrátane matky s dieťaťom, sa podarilo zachrániť.

Záplavy sužujú aj Benátky. Pod vodou je časť pešej zóny. Na námestí svätého Marka je 25 centimetrov vo­dy.

V talianskych Alpách husto snežilo. V známom zimnom stredisku Cortina d' Ampezzo dokonca najviac od roku 1951. Narušené tak boli komunikačné siete. V provincii Belluno bolo 30-tisíc rodín hodiny bez elektriny.

Francúzsko trápi rozbúrené more

Francúzske pobrežie čelí nepokojnému moru. Do pobrežných obcí ako Roscoff a Douarnenez natieklo toľko vody, že na niektorých domoch poškodila okná. V Hendaye na juhu bol nápor rozbúrenej vody tak silný, že na sto metroch zvalil protipovodňovú ste­nu.

Rozbúrené more pri mestečku Saint Jean de Luz... Foto: SITA/AP, Bob Edme
Francúzsko, povodne Rozbúrené more pri mestečku Saint Jean de Luz na juhozápade Francúzska.

Zvýšené nebezpečenstvo povodní v nedeľu platí v deviatich západofrancúzskych departementoch. Napríklad v departmente Landes úrady očakávajú až osemmetrové vlny. Hasiči už museli evakuovať vyše 20 ľudí.

Podobná je situácia na španielskom pobreží Atlantiku, na ktoré sa valili až desaťmetrovej vlny. Zničili napríklad morské múzeum v meste Luarca, ktoré disponuje jedným z najväčších chovov krakatíc obrovských na svete. Riaditeľ múzea škody odhaduje na dva milióny eur.

V baskickej metropole San Sebastián voda dosiahla až do historického centra. V niektorých uliciach dosahuje jej hladina 1,50 metra. Poničené boli tri mosty cez miestnu rieku Urumea.

Rakúsko stále zápasí so snehom

Len pozvoľna sa upokojuje situácia na juhu Rakúska, ktoré v uplynulých dňoch postihla snehová kalamita. Jazdí viac vlakov, ale taurská trať a železničné prepojenie spolkovej krajiny Korutánsko s Talianskom zostávajú podľa agentúry APA uzavreté. V Štajersku a Korutánsku v nedeľu boli bez elektriny tisícky ľudí.

V Štajersku najmenej do pondelkového rána trvá výstraha pred ľadovicou. Hasiči počas uplynulých 24 hodín vyrážali k stovkám udalostí.

V rakúskych i švajčiarskych Alpách v nedeľu naďalej platí vysoké lavínové nebezpečenstvo. Tamojšie úrady tiež varujú pred prepadávaním striech pod ťarchou ťažkého a mokrého snehu.

V Rakúsku sneh podľa agentúry DPA odhŕňajú tisícky vojakov. V Korutánsku v pondelok odpadá škola. Vo východnom Tirolsku je niekoľko obcí stále odrezaných od sveta.

Katastrofálna situácia je pre mrznúci dážď aj v Slovinsku

V Slovinsku bolo v nedeľu v dôsledku rozmarov zimy až 200-tisíc ľudí bez elektrického prúdu. Podľa APA to bolo zhruba desať percent slovinských domácností. DPA popoludní napísala, že bez dodávok prúdu je 90-tisíc ľudí. Prakticky celú krajinu pokryl ľad a škody na prevodových sieťach a trafostaniciach sú značné.

Najpostihnutejšie mestá Postojna a Pivka na juhozápade krajiny v nedeľu navštívila slovinská premiérka Alenka Bratušeková a minister obrany. Bratušeková označila situáciu za katastrofálnu. Jej vláda požiadala o pomoc pri oprave prenosovej siete susedné Taliansko a Chorvátsko i Európsku úniu. Česká republika podľa hovorkyne Hasičského záchranného zboru ČR poskytne Slovinsku jeden generátor na výrobu elektrickej energie aj s obsluhou.

Celé Slovinsko čelí mrznúcemu dažďu. Uzavretých bolo veľa regionálnych a miestnych ciest. Železničná doprava podľa APA skolabovala takmer úplne. Desať percent obyvateľstva je navyše bez elektriny. Mnoho ľudí je bez elektriny aj v Chorvátsku, kde je príčinou problémov rovnako ako v Slovinsku mrznúci dážď. V krajine uzavreli mnoho ciest a na severozápade Chorvátska bola ochromená železničná doprava.

V noci na nedeľu podľa agentúry AP na severe Srbska evakuovali ďalšie stovky motoristov, ktorí so svojimi automobilmi zostali visieť v snehových závejoch na srbských cestách. Na odpratávanie snehu nasadili ťažkú techniku.

Na juhovýchode Poľska snehové záveje odrezali približne 20 dedín. Cestári sa snažia sprevádzkovať cesty a úrady pomáhajú s dodávkami potravín.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #more #vietor #Európa #sneh