Univerzita v KĽDR poskytuje západné vzdelanie miestnej elite

Hneď po vstupe do komplexu Univerzity vedy a technológie v Pchjongjangu je jasné, že to nie je obyčajná akademická inštitúcia. Vojenská hliadka salutuje vozidlám jazdiacim kontrolným stanovišťom.

03.02.2014 17:15
KĽDR, Severná Kórea, internet Foto: ,
Študenti na Univerzite vedy a technológie v Pchjongjangu majú prístup k internetu, je však cenzurovaný.
debata (22)

V areáli počuť dupot pochodujúcich a spievajúcich študentov. Táto škola, sídliaca priamo v srdci severokórejského diktátorského režimu a prevažne financovaná zo Západu, sa snaží rozšíriť obzory budúcej elite krajiny. Píše o tom spravodajský server BBC News.

Na štúdiá sem odchádzajú synovia tých najmocnejších mužov Severnej Kórey, vrátane vysokých armádnych činiteľov. „Najvyšší veliteľ Kim Čong-un, budeme ťa brániť s nasadením vlastných životov,“ spievajú, keď pochodujú na raňajky.

„Patriotizmus je tradícia,“ vysvetľuje dvadsaťročný žiak prvého ročníka. „Piesňami, ktoré spievame za pochodu, vyjadrujeme vďaku nášmu veľkému vodcovi,“ dodáva.

Učitelia prišli zo Západu

Univerzitu navštevuje 500 študentov, ktorí prichádzajú v elegantných čiernych oblekoch, bielych košeliach, červených kravatách a čiernych čiapkach so štítkom, v ruke aktovka. Všetkých starostlivo vybral Kimov režim, aby získali západné vzdelanie.

Univerzita si kladie za cieľ vybaviť týchto mladých mužov znalosťami, ktorými by pomohli pri modernizácii schudobnenej krajiny a viac ju otvorili svetu. Všetky lekcie prebiehajú v angličtine a mnohí prednášajúci sú Američania. To je pozoruhodné, pretože KĽDR sa už desiatky rokov izoluje od vonkajšieho sveta a Spojené štáty sú nenávideným nepriateľom.

„Samozrejme, že sme boli spočiatku nervózni, ale teraz veríme, že radoví Američania nie sú to isté, čo americká vláda,“ hovorí jeden zo žiakov. „Chceme nadviazať dobré vzťahy so všetkými krajinami,“ dodáva.

Zakladateľom je kresťan

Zakladateľom a prezidentom univerzity je 78-ročný americký podnikateľ kórejského pôvodu James Chin-Kyung Kim, ktorý vyznáva kresťanstvo. Severokórejské úrady ho požiadali, aby v krajine otvoril podobnú univerzitu, akú predtým založil v severnej Číne. Väčšinu z vyše 24 miliónov eur potrebných na jej zriadenie získal od amerických a juhokórejských charitatívnych organizácií. „Ďakujem severokórejskej vláde, že ma prijala. Plne mi dôverujú a dali mi všetky právomoci na prevádzkovanie tejto školy. Verili by ste tomu?“ pýta sa Kim.

Táto skutočnosť je však ťažko uveriteľná vzhľadom na to, že organizácie pre ľudské práva opakovane popisujú, ako sú severokórejskí občania praktizujúci kresťanstvo prenasledovaní.

Vyučujú trhovú ekonomiku

V každej triede visia na čestnom mieste nad bielou tabuľou portréty krutých severokórejských diktátorov. Prednášajúci Colin McCulloch tu pracuje zadarmo. Niektorí z ďalších 40 učiteľov sú platení kresťanskými charitatívnymi organizáciami. McCulloch sa do KĽDR presťahoval z Yorkshire a učí budúcu severokórejskú elitu obchodu. Rozdelí študentov do skupín a zadá im úlohu, aby vytvorili imaginárne vlastné firmy a odhadli ich zisky. V krajine, kde sú dodávky všetkého tovaru kontrolované režimom, je koncept voľného trhu pre študentov nový. „Som si istý, že vodcovia a vláda krajiny chápu potrebu prepojiť krajinu s vonkajším svetom,“ hovorí McCulloch. „V modernej dobe nie je možné zostať úplne uzavretou ekonomikou,“ dodáva.

Ani internet tu nie je slobodný

Prakticky úplná izolácia od zvyšku sveta a roky propagandy sú ale všadeprítomné. Študenti sa na hodine angličtiny rozplývajú nad severokórejskou dievčenskou hudobnou skupinou Moranbong Music Band, ktorá je jedným z najnovších Kim Čong-unových nástrojov propagandy. Pri zmienke o Michaelovi Jacksonovi však hľadia študenti bezvýrazne pred seba. „Zdvihnite ruku tí, ktorí ste počuli spievať Michaela Jacksona,“ vyzve ich americká učiteľka Erin Finková. Všetky ruky zostanú dole.

Dalo by sa predpokladať, že študenti sa dozvedia o Michaelovi Jacksonovi z internetu, ktorý je na rozdiel od väčšiny Severnej Kórey na univerzite dostupný. V počítačovej miestnosti však jedna zo zamestnankýň univerzity všetok prístup k internetu prísne cenzuruje. Zakázané sú e-maily, sociálne siete i zahraničné správy.

Dúfajú v zmenu novej generácie

„Kľúčovou otázkou je, či univerzita vychováva mladých Kórejčanov, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou zmenia krajinu k lepšiemu, alebo tých, ktorí budú s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať v práci súčasného režimu,“ uvažuje Greg Scarlatoiu z washingtonského Výboru pre ľudské práva v KĽDR. Predseda britskej parlamentnej skupiny pre Severnú Kóreu a jeden zo sponzorov univerzity lord Alton dúfa, že experiment spustí zásadné zmeny a zmení postoj novej generácie.“ Je potrebné niekde začať. Toto je spôsob, ako sa v krajine angažovať a pokúsiť sa zvrátiť beh vecí,“ dodáva.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Severná Kórea #Kim Čong-un #univerzita #západ