Pokus o spájanie českej pravice nevyzerá nádejne

Nový šéf Občianskej demokratickej strany (ODS) hľadá pravicových spojencov, ale jeho snaha nemá taký ohlas, aký by rád počul. Petr Fiala uvažuje o spojení s menšími stranami s podobným politickým programom a s niekdajšími koaličnými partnermi z TOP 09 chce zlepšiť spoluprácu.

04.02.2014 09:34
debata (1)

„Ponuka sa im však nezdá dostatočne zaujímavá,“ poznamenal portál iDnes. Server podotkol, že pokračuje záchranná misia ODS. Fialu takmer s istotou viedol k jeho myšlienke pohľad na volebné preferencie občianskej demokracie. Strana, ktorej kedysi zvykla odovzdať svoj hlas tretina Čechov, sa pohybuje na hranici zvoliteľnosti do Poslaneckej snemovne. Znamená to, že je na úrovni 5 percent.

Strana slobodných občanov reagovala na Fialov zámer záporne. Jasne o tom vypovedá reakcia jej šéfa Petra Macha: „Časť bývalých voličov ODS teraz volí nás. Táto strana je skôr na ústupe, nemá zmysel s ňou spolupracovať,“ zdôraznil pre iDnes.

Najbližšou skúškou popularity budú voľby do hornej komory parlamentu. Na jeseň tohto roku sa obmení tretina z 81 členov Senátu. Fiala v tejto súvislosti vidí priestor na spoluprácu s TOP 09. „Nemám na mysli spoločného uchádzača. Skôr to, že v niektorých volebných obvodoch postaví kandidáta len jedna z obidvoch strán a druhá ho bude podporovať,“ citoval ho iDnes. Reakcie z TOP 09 sú však opatrné.

Od nedávneho zvolenia Fialu na čelo ODS si táto strana sľubuje obrodu. „Voliči nás poučili. Z krízy sa dostaneme. ODS sa stane znovu dôveryhodná,“ povedal Fiala v televízii Prima. Pokus o reštart však poznačilo vypadnutie obľúbeného politika Jiřího Pospíšila z úzkeho vedenia strany. Zjavne sklamaný o niekoľko dní oznámil, že vystupuje z ODS. „Nie je šťastné, že našu stranu práve teraz opúšťa jej výrazný predstaviteľ, ktorý sa podieľal na politike ODS v poslednom desaťročí,“ Pospíšilov odchod takto komentoval Fiala podľa denníka Právo.

Záujem o Pospíšila prejavila strana TOP 09, ktorá mu ako nezaradenému poslancovi ponúkla pomoc svojho klubu. Mandátu sa nevzdal napriek výzve mnohých exkolegov, ktorí tvrdia, že po odchode z ODS sa má vzdať poslaneckej stoličky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ODS #parlament #TOP 09