Náš postup smerom k EÚ nič nezastaví, vraví gruzínsky premiér

Gruzínsko podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou a nepodľahne tlaku Ruska tak ako Ukrajina, povedal v utorok počas návštevy Bruselu gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. "Nič nás nezastaví... Našu budúcnosť vidíme v EÚ." Garibašvili bol na prvej návšteve Bruselu od nástupu na premiérsky post v novembri 2012.

05.02.2014 12:48
debata (9)

Podľa premiéra Tbilisi podpíše do augusta dohodu s úniou o spolupráci a obchode. Garibašvili sa stretol s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom, s ktorým hovoril o potrebe ekonomických reforiem v krajine.

S podporou a asistenciou EÚ Gruzínsko dosiahne za tri až päť rokov európsky štandard, uistil Garibašvili. Gruzínsky premiér sa tiež stretol s prezidentom Európskej rady Hermanom van Rompuyom, ktorý prisľúbil návštevu Gruzínska v nasledujúcich mesiacoch, aby tak vyjadril podporu podpísania asociačnej dohody s Tbilisi.

V súvislosti s okupáciou dvoch odštiepeneckých gruzínskych regiónov Ruskom Barroso zdôraznil, že pre bezpečnosť a stabilitu regiónu je potrebné udržiavanie kontaktov medzi Tbilisi a Moskvou. Zároveň však trval na teritoriálnej integrite Gruzínska. Podľa Garibašviliho Gruzínsko v prípade členstva v EÚ poskytne obyvateľom Abcházska a Južného Osetska benefity vo forme jednotného trhu. Podľa premiéra je aj v záujme Ruska vidieť stabilné a jednotné Gruzínsko na jeho hraniciach v nepokojnom regióne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Gruzínsko #Irakli Garibašvili #vstup do EÚ