Sýria zmeškala termín na vývoz chemikálií z krajiny

Sýria v stredu zmeškala termín na vyvezenie všetkých toxických komponentov z chemických zbraní preč z krajiny.

05.02.2014 14:24
debata

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) informovala, že Damask sa zatiaľ zbavil necelých piatich percent nebezpečných chemikálií. Podľa septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN ich mal všetky vyviezť z krajiny do 5. februára, pričom likvidácia celého arzenálu chemických zbraní by sa mala ukončiť do 30. júna tohto roku. Celý proces je však podľa OPCW omeškaný o niekoľko týždňov a podľa Damasku sú príčinou logistické a bezpečnostné problémy.

Rusko v utorok uviedlo, že Sýria má pripravenú ďalšiu zásielku chemických látok a všetky by mohla vyviezť z krajiny na likvidáciu do začiatku marca. Damask oznámil, že OPCW predloží časový harmonogram ďalšieho postupu. „Kým nedostaneme tento plán, máme tu status quo,“ povedal hovorca OPCW Michael Luhan.

Likvidácia sa má uskutočniť na mori na palube americkej lode so špeciálnym vybavením. Predmetom prvej námornej operácie sú najsmrtiacejšie látky vrátane takzvaného horčicového plynu, sarínu a bojovej látky VX. Likvidácia všetkých chemických komponentov mimo územia Sýrie by mala byť podľa pôvodného plánu ukončená do 31. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Organizácia pre zákaz chemických zbraní