Diplomatka USA sa hanlivo vyjadrila o EÚ, Merkelová ju kritizuje

Vysokopostavená americká diplomatka Victoria Nulandová sa v uniknutom rozhovore zverejnenom na YouTube vulgárne vyjadrila o Európskej únii.

07.02.2014 10:31 , aktualizované: 14:39
Viktor Janukovyč, Victoria Nulandová, USA,... Foto: ,
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč víta vysokopostavenú americkú diplomatku Victoriu Nulandovú.
debata (123)

V dôvernej telefonickej konverzácii s americkým veľvyslancom na Ukrajine Geoffreym Pyattom Nulandová doslova hovorí: „F**k the EU“. Za odpočutým rozhovorom a jeho zverejnením by mohla stáť podľa Američanov ruská alebo ukrajinská tajná služba. Námestíčka ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti sa za svoje vyjadrenie medzičasom ospravedlnila.

Nulandová nelichotivé slová na adresu EÚ povedala počas krátkeho telefonátu a Pyattom o politickej kríze na Ukrajine. V ňom sa vyslovila za účasť Organizácie Spojených národov na jej riešení. EÚ aj USA sú zapojené do snáh o ukončenie problémov krajiny. „To by bolo skvelé, myslím, pomôcť to zlepiť, s pomocou OSN, však viete, sr*ť na EÚ (f**k the EU),“ hovorí Nulandová.

Veľvyslanec s ňou súhlasí: „Presne, musíme ale spraviť niečo, aby to vydržalo pohromade ..pretože Rusi to budú určite chcieť torpédovať“. Americkí predstavitelia sa zároveň vyjadrili skepticky o možnej účasti opozičného lídra Vitalija Klička vo vláde. „Nemyslím, že Klič (Kličko) by mal ísť do vlády. Myslím, že to nie je dobrý nápad,“ poznamenala Nulandová.

Americké ministerstvo zahraničia odmietlo nahrávky komentovať a zatiaľ sa nevyjadril ani úrad Ashtonovej. Diplomatický zdroj únie, na ktorý sa Euobserver odvoláva, však označil únijný záznam za autentický a o americkom vyhlásil, že sa zdá pravý.

Únik citlivých rozhovorov tiež zrejme prinúti Rusko k ďalším tvrdeniam, že Brusel a Washington manipulujú s ukrajinskými záležitosťami. Proti zahraničným zásahom do vnútroštátnej krízy na Ukrajine sa vo štvrtok na spoločnom stretnutí ohradili ruský prezident Vladimir Putin so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin – pchingom.

USA ani EÚ nebudú komentovať nový škandál s odpočúvaním

Washington ani Brusel nehodlajú komentovať škandál okolo obsahu telefonických hovorov, na ktorých americkí diplomati nelichotivými slovami hodnotia prístup svojich európskych kolegov k riešeniu ukrajinskej krízy.

„EÚ podporuje ukrajinský ľud v terajšej kríze a uniknuté záznamy údajných telefonických konverzácií nekomentujeme,“ povedala novinárom Maja Kocijančičová, hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej. Ďalšie hovorkyňa poznamenala, že odpočúvanie telefonických hovorov nie sú medzi nástrojmi, ktoré by únia v snahe prispieť k riešeniu ukrajinskej krízy využívala.

Ostro na výroky Nulandovej reagovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Obsah rozhovoru označila za „totálne neakceptovateľný“. Jej hovorkyňa Christiane Wirtzová zároveň uviedla, že kancelárka bezvýhradne podporuje ukrajinskú politiku eurokomisárky Catherine Ashtonovej. „Robí skvelú prácu,“ dodala Wirtzová.

Nulandová v Kyjeve sľúbila „podstatnú“ pomoc, žiada ale reformy

Obsah neverejnej telefonickej konverzácie o pomeroch na Ukrajine, ktorý prenikol na internet, je „pôsobivým produktom špionáže“. Vyhlásila to na tlačovej konferencii v Kyjeve Nulandová. Ukrajinským novinárom povedala, že škandál jej vzťahy s ukrajinskou opozíciou určite nepoškodí.

Zároveň kritizovala výroky splnomocnenca Kremľa pre Ukrajinu Sergeja Glazjeva, ktorý konfrontačnú atmosféru okolo ukrajinských nepokojov oživil vyhlásením pre tlač. Vyzval v ňom ukrajinskú vládu, aby „pučistov“ , ktorých vraj vyzbrojuje, cvičí a financuje Washington, potlačila a nerokovala s nimi.

Glazjevove výroky označila Nulandová za „čistú fantáziu“ a samotného Glazjeva za „talentovaného autora sci-fi“. Spojené štáty žiadne extrémistických povstalcov necvičia, zdôraznila. Washington podporuje a bude ďalej podporovať umiernené frakcie ukrajinskej opozície a má záujem na obnovenie pokoja a na dodržiavanie občianskych práv.

Americká predstaviteľka potvrdila, že USA zvažujú poskytnutie „podstatnej“ finančnej pomoci Ukrajine, ale len v reakcii na vykonané politické a ekonomické reformy. „Nikto Ukrajine žiadne peniaze nedá, ak zostanú reformy na papieri,“ vyhlásila.

V rozhovoroch s prezidentom Viktorom Janukovyčom aj vodcami opozície vraj Nulandová poukazovala na nutnosť vytvorenia „technickej vlády“ alebo kabinetu národnej jednoty, ktorý by v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom v krajine presadil reformy a ozdravil nepriaznivý ekonomický stav. „Prvoradou úlohou je ukončenie násilia,“ zdôraznila diplomatka. Prezident Viktor Janukovyč ju vraj uistil, že je na dialóg s opozíciou pripravený.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Victoria Nulandová #Ukrajina #Geoffrey Pyatt