Janukovyč by podľa prieskumu ako prezident skončil

Preferencie prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča klesli natoľko, že by v prípadnom druhom kole prezidentských volieb prehral s ktorýmkoľvek vodcom opozície.

07.02.2014 13:25 , aktualizované: 17:29
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Viktor Janukovyč.
debata (12)

Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré zverejnila sociologická služba Socis. Janukovyč má podľa prieskumu stále nemalú podporu, najmä na juhu a východe krajiny. Ak by sa voľby konali teraz, do druhého kola by sa pokojne dostal. Prezidentské voľby sa majú na Ukrajine konať na začiatku roku 2015, opozícia ale trvá na tom, aby boli usporiadané okamžite.

Prvé volebné kolo by podľa prieskumu Janukovyč tesne vyhral a to s podielom 29,5 percenta odovzdaných hlasov. Za ním by nasledovali šéf hnutia Udar Vitalij Kličko (28,7 percenta), miliardár napojený na opozíciu Petro Porošenko (18,6 percenta) a šéf opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk (9,2 percenta).

Prezidenta by porazila aj Tymošenková

V druhom kole by ale Janukovyčove politické ambície ukončil ktorýkoľvek z opozičných vodcov, uviedol Socis. Ak by sa stretol s Kličkom, získal by len 36,1 percenta hlasov, zatiaľ čo Kličko 63,9 percenta. Ďalší z možných kandidátov Porošenko by dostal 62,3 percenta, Arsenij Jaceňuk by mal v prípade duelu s Janukovyčom 58,4 percenta hlasov.

Dokonca aj predseda nacionalistickej strany Sloboda Oleh Ťahnybok, ktorého ruskojazyčný juhovýchod Ukrajiny považuje za extrémistu, by Janukovyča v druhom volebnom kole porazil. Získal by 54,4 percenta hlasov, zatiaľ čo Janukovyč 45,6 percenta. Ak by dostala právo kandidovať, porazila by podľa prieskumu súčasného prezidenta aj väznená expremiérka Julija Tymošenková.

Janukovyč uistil Radu Európy, že mieni s opozíciou ďalej rokovať

Janukovyč v piatok ubezpečil generálneho tajomníka Rady Európy Thorbjørna Jaglanda, že naďalej chce rokovať s opozíciou o vyriešení hlbokého národného rozkolu. Informovala o tom agentúra Interfax. Schôdzka sa uskutočnila v juhoruskom Soči, kde sa za účasti štátnych predstaviteľov začínajú zimné olympijské hry.

„Chceme pokračovať v konštruktívnych rozhovoroch s opozíciou, aby sme zákonným spôsobom našli cestu z tejto politickej krízy,“ povedal Janukovyč. Ukrajinský prezident zároveň Jaglandovi poďakoval za pozornosť, ktorú Rada Európy Ukrajine venuje a ktorá by podľa neho k vyriešeniu politického rozkolu mohla pomôcť.

Témou schôdzky boli aj sporné zákony, tie obmedzovali právo na slobodu prejavu a slobodu zhromažďovania a ukrajinský parlament ich v januári prijal, no krátko potom na nátlak opozície opäť zrušil. Jagland v januári kritizoval zrýchlený spôsob, akým vládni poslanci kritizované zákony schválili.

Jagland pred popoludňajšou schôdzkou oznámil, že chce s Janukovyčom hovoriť o ústavnej reforme, volebnom zákone a o vyšetrovaní násilností medzi políciou a demonštrantmi. Generálny tajomník Rady Európy navrhuje vytvoriť nezávislú komisiu, ktorá by prípady násilia počas protestov vyšetrila.

Ukrajinská polícia viní zo štvrtkovej explózie radikálov pravice

Explózia výbušniny v budove kyjevských odborov okupovanej opozíciou mohla byť dôsledkom nevydarenej prípravy teroristického útoku, ktorý plánovala radikálna pravica.

V Kyjeve to v piatok vo vyhlásení uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Pri štvrtkovom výbuchu zatiaľ nezistenej trhaviny prišiel jeden opozičný aktivista o časť ruky a pätnásťročný chlapec prítomný v miestnosti utrpel popáleniny tváre.

Aj v piatok pokračujú protivládne demonštrácie... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Kyjev, protesty Aj v piatok pokračujú protivládne demonštrácie v Kyjeve.

Podľa očitých svedkov k explózii došlo pri otváraní zásielky s nápisom „lieky“. Do budovy, ktorú v decembri pri protivládnych protestoch opozícia obsadila, balík údajne priniesli dvaja neznámi muži. Polícia incident na mieste vyšetrovať nemôže, pretože opoziční aktivisti vyšetrovateľov dovnútra nepúšťajú.

Napriek tomu je podľa tlačovej služby ministerstva vnútra polícia presvedčená, že explózia bola vyvolaná náhodou pri neopatrnej manipulácii. Pravicoví radikáli podľa policajtov pripravovali teroristický útok na nezistené ciele.

„Skupiny pravicových radikálov chcú znovu narušiť mier a nezastavia sa ani pred teroristickým útokom,“ uvádza sa v ministerskej informácii." Svedčí o tom operatívna správa, ktorú máme k dispozícii. K výbuchu v odborovej centrále mohlo dôjsť pri výrobe výbušného zariadenia," píše sa vo vyhlásení.

Podľa kyjevských médií miestny Dom odborov ovládajú osoby hlásiace sa k pravicovo radikálnemu hnutiu Pravý sektor. Jeho účastníci odmietajú dialóg so štátnymi úradmi a snažia sa o vytvorenie paralelných mocenských štruktúr.

Janukovyčovi sprísnia ochranu

Minister vnútra Vitalij Zacharčenko počas dňa vyhlásil, že pravicoví radikáli pripravujú provokácie a nezastavia sa ani pred terorom. Majú vraj v úmysle strhnúť na seba pozornosť a vyvolať extrémistické akcie aj v prvých dňoch zimnej olympiády v Soči, ktorá sa v piatok večer začína.

Ochranka prezidenta Viktora Janukovyča v dôsledku rastúceho napätia v krajine posilnila jeho ochranu, oznámil denník Kommersant – Ukrajina. Bezpečnostní agenti vraj odstránili z prezidentovho okolia všetky telefóny a ďalšie elektronické zariadenia a všetky osoby pohybujúce sa v blízkosti Janukovyča majú byť podrobené osobnej prehliadke.

Zvýšenému záujmu budú vystavené aj všetky dokumenty, ktoré prezident dostane do ruky. Nikto do Janukovyčovho okolia nesmie priniesť neoverované aktovky a tašky. novinári sa k nemu môžu priblížiť len s písomným súhlasom ochranky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Kyjev #krajná pravica #Ukrajina