NSA získava informácie o 30 percentách telefonátov v USA

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) zhromažďuje informácie o necelých 30 percentách telefónnych hovorov v Spojených štátoch.

08.02.2014 08:18
debata

V piatok to napísali americké denníky Washington Post a Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa a anonymné zdroje. Ešte pred ôsmimi rokmi NSA vraj sledovala prakticky všetky hovory.

Washington Post uviedol, že NSA sa darí získavať 20 až 30 percent informácií o telefonátoch Američanov. Ide o takzvané metadáta, teda údaje o telefónnych číslach, čase a mieste volania, nie o obsah hovoru.

Ešte v roku 2006 NSA bola schopná zhromaždiť dáta prakticky o všetkých telefonátoch. Odvtedy podiel sledovaných hovorov prudko klesol predovšetkým preto, že Američania stále viac používajú mobilné telefóny a menej pevné linky, uviedli denníky.

Washington Post napísal, že zistenie odporuje všeobecnému predpokladu o prakticky úplnom a plošnom sledovaní všetkých hovorov, ktorý vychádza z odhalenia niekdajšieho spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena. Avšak oba denníky zdôraznili, že vláda podniká kroky, aby sa rozsah sledovania vrátil na úroveň z roku 2006. NSA sa bude vraj usilovať o súdny príkaz, ktorý by prinútil operátorov, ktorí doteraz s rozviedkou nespolupracujú, aby jej odovzdávali údaje o hovoroch.

Skupiny na ochranu občianskych práv uviedli, že je nové zverejnené informácie nijako neupokojujú, predovšetkým preto, že vláda chce stále získať údaje o hovoroch všetkých Američanov. „Pristúpiť ich na právne zdôvodnenie, znamená pristúpiť na to, že časom budú zbierať všetko, aj keď to ešte teraz nerobia,“ uviedol Jameel Jaffer z Americkej únie pre občianske slobody.

Podľa vlády potrebujú rozviedky metadáta o telefonátoch na nájdenie prípadných teroristov a teroristických hrozieb. NSA podľa denníkov nechcela ich články komentovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #USA