Generál Jaruzelski má doma výnimočný stav

Bývalá prvá dáma Poľska Barbara Jaruzelská oznámila, že pripravuje žiadosť o rozvod. Po päťdesiatich troch rokoch manželstva dala svojmu manželovi ultimátum.

08.02.2014 08:24
Jaruzelski Foto:
Posledný poľský komunistický prezident Wojciech Jaruzelski.
debata (9)

Ak sa vraj Wojciech Jaruzelski, posledný komunistický prezident Poľska, nerozíde s milenkou, tak s ním končí.

Aféra v rodine generála, ktorý v decembri 1981 vyhlásil výnimočný stav, aby potlačil rastúci vplyv nekomunistických odborov Solidarita, vyvolala v Poľsku nemalý rozruch. Jaruzelski má už 91 rokov, trpí na rakovinu lymfatického systému, vlani bol niekoľkokrát hospitalizovaný so zápalom pľúc a ochorením obličiek. Aj momentálne sa už druhý mesiac lieči vo varšavskej vojenskej nemocnici. Viaceré médiá preto pochybujú o jeho mimomanželskom romániku. Iné však tvrdeniam 84-ročnej ženy, že ju manžel podvádza, uverili a vyvodzujú z toho, že generál iba simuluje, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

Jaruzelski čelí obvineniam v dvoch procesoch. Jeden sa týka vyhlásenia výnimočného stavu, druhý krvavého zásahu proti robotníkom v roku 1970. Oba súdy prerušili pojednávania pre jeho zlý zdravotný stav. „Ak je stále schopný poskytovať potešenie žene mladšej o štyridsať rokov, tak by mal mať dosť síl, aby sa dostavil na súd,“ napísal denník Fakt.

Jaruzelski má podľa svojej ženy pomer s päťdesiatničkou Malgorzatou, bývalou pomocníčkou v domácnosti, ktorá je v súčasnosti jeho opatrovateľkou. Nedávno ich spolu prekvapila v chúlostivej situácii, povedala Jaruzelská denníku Super Express.

„Tá ľahká žena mala hlavu pod prikrývkou môjho muža, tak som ich prichytila. Tá žena je alkoholička a ide jej len o manželove peniaze. Úplne si ho obkrútila okolo prsta,“ povedala s tým, že už druhý týždeň manžela v nemocnici nenavštevuje, lebo jej sokyňa je pri jeho lôžku každý deň.

„Viem veľmi dobre, že všetci v našom okolí ma za to odsúdia, ale je to záležitosť mojej dôstojnosti. Nedopustím, aby tá žena ešte niekedy prekročila prah nášho domu,“ povedala Jaruzelská pre agentúru AFP.

Jaruzelski podľa svojej manželky s rozvodom nesúhlasí, ona však už s právnikom žiadosť pripravila a je pripravená ju podať na súd. Ich dcéra Monika manželskú krízu rodičov odmietla komentovať. „Môže za tým byť mamina impulzívna povaha,“ poznamenala len pre Fakt.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Wojciech Jaruzelski