Janukovyč rokoval s Putinom, obsah rozhovoru zostal v utajení

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v sobotu vrátil do vlasti zo Soči, kde sa v piatok večer na okraj piatkového slávnostného začiatku zimných olympijských hier stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

08.02.2014 13:13
Putin, Janukovyč Foto: ,
Viktor Janukovyč (vľavo) sa v Soči stretol s Vladimirom Putinom.
debata

O schôdzke nezverejnili Moskva ani Kyjev žiadne podrobnosti, Janukovyčov úrad len uviedol, že to bol neformálny rozhovor, uviedla agentúra AFP. „Hovorili spolu na štadióne. Nebola to žiadna formálna bilaterálna schôdzka a nebola ani na Janukovyčovom programe v Soči,“ uviedol tlačový odbor ukrajinského prezidenta. Médiá však v uplynulých dňoch informovali, že hlavy oboch štátov sa v Soči stretnú.

Podobne strohé vyhlásenie vydala aj Moskva. „Bolo to osobné stretnutie počas otváracieho ceremóniálu,“ povedal novinárom hlavný Putinov zahraničnopolitický poradca Jurij Ušakov. Odmietol ale prezradiť, o čom diskutovali.

Hlboko zadlžená Ukrajina sa teraz usiluje o druhú časť ruskej pôžičky 15 miliárd dolárov. Moskva síce prisľúbila, že svoje záväzky dodrží, vzhľadom na terajší vývoj chce ale počkať na vznik novej ukrajinskej vlády.

Reuters tvrdé, že podobný dôverný rozhovor medzi štyrmi očami v minulom roku podľa všetkého prinútil Janukovyča odmietnuť asociačnú dohodu s Európskou úniou a namiesto toho podporovať hlbšiu hospodársku spoluprácu s Ruskom. Zo stretnutia v Soči však tentoraz zrejme ťaží Janukovyč. V stredu totiž rokoval so šéfkou diplomacie EÚ Catherine Ashtonovou, ktorá mu oznámila, že Brusel je pripravený Ukrajine poskytnúť finančnú pomoc aj odborné rady k zlepšeniu stavu ekonomiky.

V krajine pokračujú protesty

V Kyjeve sa v sobotu medzitým začalo zhromaždenie na protest proti protivládnym demonštráciám. Pred jednou z barikád, ktoré v metropole vystavali protivládni demonštranti, sa zatiaľ zišli približne dve tisícky ľudí. Dav taktiež v mieste čiastočne zablokoval dopravu. Jeden z účastníkov tejto akcie povedal, že ich cieľom je demonštrantom pokojne ukázať nesúhlas s ich protestmi.

Ukrajinou zmietajú demonštrácie viac ako dva mesiace. Opozícia požaduje odchod Janukovyča a vypísanie nových parlamentných a prezidentských volieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #Ukrajina