Holanďan Wilders: Vystúpme z EÚ

Do kampane pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu vyráža holandský pravicový populista Geert Wilders s novovymysleným slovom.

08.02.2014 18:09
debata (21)

Spolieha sa na Nexit. Teda vystúpenie Holandska z Európskej únie, ktoré údajne prinesie krajine hospodársky rast a každá domácnosť na ňom získa v najbližších dvoch dekádach 10-tisíc eur ročne. Wilders sa odvoláva na štúdiu konzultačnej spoločnosti Capital Economics, ktorá v roku 2012 vydala správu o tom, ako by vraj bolo pomerne jednoduché rozpustiť eurozónu.

"Vystúpenie z EÚ obnoví národnú suverenitu a podporí naše hospodárstvo. Ponúka Holandsku cestu von z krízy,“ citovali médiá Wildersove slová z tlačovej konferencie v Haagu. "Náklady na zmenu budú dočasné a dajú sa zvládnuť,“ tvrdí holandský populista.

Podľa Wildersa by Holandsko mohlo byť ako Švajčiarsko. Čiže byť mimo únie, ale mať na ňu hospodárske väzby. Z prieskumov vyplýva, že Wildersova Strana za slobodu má dobrú šancu vyhrať voľby do europarlamentu. Podpora Holanďanov pre projekt EÚ nie je momentálne najpevnejšia. Spravodajská stránka Euractiv cituje z januárového prieskumu verejnej mienky. Podľa neho je 45 voličov za členstvo v únii a 37 proti.

Vlani holandský premiér Mark Rutte vyzval na isté reformy EÚ, ktorá by mala byť efektívnejšia. Minister financií Jeroen Dijsselbloem v reakcii na Wildersove vyhlásenia povedal, že Holandsko na členstve zarába. "Získavame značnú časť našich financií z obchodu s krajinami EÚ. Je v našom jasnom záujme udržať jednotný trh a jednoduché obchodovanie,“ citoval Euractiv Dijsselbloema.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Holandsko #Geert Wilders