V JAR vyšetrujú prezidentovho syna pre smrteľnú autonehodu

Úrady v Juhoafrickej republike vyšetrujú syna prezidenta Jacoba Zumu kvôli autonehode, pri ktorej zomrela jedna osoba a dvaja ľudia boli zranení.

09.02.2014 11:42
MANDELA/ Foto: ,
Juhoafrický prezident Jacob Zuma.
debata (1)

Zumov syn Duduzane narazil so svojim Porsche 911 do taxi a spôsobil nehodu. Juhoafrický týždenník Sunday Times informoval, že nehoda sa stala neskoro večer 1. februára, avšak s Duduzanom bola verejne spojená až tento týždeň. Informácie o nej sa k verejnosti dostali až deň po tom, čo Zuma ohlásil termín parlamentných volieb. Majú sa konať 7. mája.

Ak sa preukáže, že Duduzane neriadil vozdilo bezpečne, bude to podľa juhoafrickej tlače ďalší problém pre Zumu, ten už čelí škandálu pre financovanie rekonštrukcie svojho sídla za štátne peniaze.

Podľa tlače je obeťou tridsaťročná pasažierka taxi. Vodič a 72-ročná žena z auta sú stále v nemocnici. Polícia potvrdila počet obetí, ale nie ich mená a neurčila zatiaľ ani Duduzaneho. Sunday Times tvrdí, že policajti na mieste nehody nevykonali dychovú skúšku, čo je v prípade úmrtia pri nehode povinné.

Policajný hovorca reagoval, že skúška nebola vykonaná, pretože vodič porsche nevykazoval známky požitia alkoholu. „Zuma zabil moju ženu a ja chcem spravodlivosť. Nezáleží na tom, že je to prezidentov syn, spravodlivosť nemá oči. Pred zákonom sú si všetci rovní,“ povedal nedeľníku manžel obete Themba Dube. Kritizoval Zumu tiež za to, že rodinu mŕtvej nekontaktoval a neponúkol ani uhradiť výdavky na pohreb.

Zumov syn zatiaľ nebol z ničoho obvinený, na výsluch má byť predvedený na budúci týždeň.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #JAR #Jacob Zuma