Homosexuálny chlapec nezvládol výsmech, obesil sa

Rakvu v kostole zakrývala dúhová vlajka, čo je symbol sexuálnej menšiny. V českej obci Dolní Přím sa rozlúčili s 14-ročným chlapcom, ktorý si zobral život, lebo nezniesol posmešky.

09.02.2014 21:00
debata (120)

„Filip bol gej, a hoci vedel, že ho celá rodina miluje, trpel neprijatím a výsmechom spoločnosti. Tak to napísal v liste na rozlúčku,“ zdôverila sa na sociálnej sieti Facebook jeho teta Ester Janečková, známa televízna moderátorka.

Filip bol talentovaný, spieval v chlapčenskom zbore, poznamenal denník Blesk. Samovraždu spáchal v záhrade domu, kde býval s rodičmi. „Keď odišli do kostola, obesil sa,“ uviedol Blesk. Podľa novín chlapec v rozlúčkovom liste napísal, že to urobil pre všetkých gejov na svete, ku ktorým sa nepristupuje s toleranciou. Janečková na pohrebe sľúbila, že celá rodina sa zapojí do osvety.

Chlapcova sestra Adéla naznačila, že dusil v sebe sexuálnu orientáciu a mal strach, že okolie ho ako geja zavrhne. „Odišiel len preto, že nechcel žiť v tejto spoločnosti, plnej nenávisti a predsudkov voči ľuďom, čo nie sú takzvane normálni,“ napísala na Facebooku. O bratovi podotkla, že ho trápili nadávky o „buzerantoch“ a označenia zlých vecí za „gejské“. „Bohužiaľ, v jeho veku to Filipa trápilo natoľko, že po prvé si to nechal pre seba, aby nebol terčom posmeškov, po druhé, stratil vieru, že sa dá žiť v tomto svete plnom nenávisti,“ upozornila sestra.

Portál iDnes v súvislosti so samovraždou poznamenal, že téma homofóbie je v českých školách trochu zanedbávaná. Poukázal na starší výskum z roku 2007, ktorý uskutočnila organizácia Človek v ohrození. „Polovica z 1 650 opýtaných tínedžerov sa priznala, že nemajú radi homosexuálov,“ pripomenul portál s tým, že dievčatá sú tolerantnejšie. Gejov odsúdilo až 74 percent dospievajúcich chlapcov. Prieskum vykonali rok po tom, čo v Česku nadobudol účinnosť zákon o registrovaných partnerstvách medzi homosexuálmi.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuál #samovražda