Európski nacionalisti jasajú nad výsledkami švajčiarskeho referenda

Európski nacionalisti v nedeľu vrelo uvítali výsledky švajčiarskeho referenda, ktoré povedú k sprísneniu protiimigračních opatrení, ktoré sa dotknú aj občanov všetkých krajín Európskej únie. O ich prvých reakciách informovala agentúra AFP.

09.02.2014 21:16
Švajčiarsko, imigrácia Foto:
Jeden z veľkoplošných plagátov odporcov prisťahovalectva zobrazuje ruky cudzincov, ktorí sa snažia získať švajčiarske pasy.
debata (45)

Za „báječnú novinu“ označil výsledky predák protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. „Je to báječná novina pre milovníkov slobody a štátnej svojbytnosti v Európe. Múdre a silné Švajčiarsko sa postavilo proti obťažovaniu a hrozbám nevolených byrokratov z Bruselu,“ vyhlásil.

"Masová imigrácia v Európe je zásadným problémom a zdrojom veľkých obáv, pretože znižuje mzdy, vytvára tlak na sociálne systémy a dáva ľuďom pocit, že sú cudzinci vo svojej vlastnej krajine. To nie je otázka rasy, ale priestoru, počtu a kvalifikácie, " dodal Farage, ktorého strana urobila významný prelom v minuloročných komunálnych voľbách v Británii.

Výsledky privítala aj francúzska krajne pravicová strana Národný front, ktorej šéfka Marine Le Penová vyzdvihla „jasnozrivosť švajčiarskeho ľudu“. Podľa nej hlasovanie predstavuje „pozitívny obrat proti deštruktívnej dogme“, ako je rušenie hraníc medzi štátmi.

„Toto švajčiarske víťazstvo posilní Francúzsko v jeho úsilí o zastavenie masového prisťahovalectva a opätovné získanie kontroly nad svojimi hranicami napriek Európskej únii,“ dodala. Podľa nej má slúžiť ako príklad starým ‚sklerotickým‘ demokraciám, ktoré si už netrúfajú dať slovo ľudu. „Natoľko sa totiž ľudia, ktorí nám vládnu, boja,“ uzavrela Le Penová s tým, že Národný front sa bude ďalej usilovať o zavedenie ľudových referend aj vo Francúzsku.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #nacionalizmus #ultrapravica #Nigel Farage #Marine Le Penová