Dlhoročný vládca by chcel premenovať Kazachstan

Pre deviaty najväčší štát sveta sa zrejme budú opäť prepisovať mapy. Prezident Nursultan Nazarbajev navrhol zbaviť názov svojej krajiny prípony -stan.

10.02.2014 09:30
Nursultan Nazarbajev, Kazachstan, prezident Foto: ,
Nursultan Nazarbajev je dlhoročný vládca Kazachstanu. V roku 1989 sa stal šéfom tamojšej komunistickej strany a od roku 1991 je nepretržite prezident.
debata (16)

Na ropu a zemný plyn bohatý Kazachstan by sa tak mal odlíšiť od zvyšku Strednej Ázie, kde ostatné „stany“ zápasia s biedou a islamským fundamentalizmom.

Stan, čo znamená štát, majú v názve Afganistan s Pakistanom, ale aj päť postsovietskych republík Strednej Ázie.

Sedemnásťmiliónový Kazachstan za viac ako dve desaťročia nezávislosti vďaka svojim nerastným surovinám prilákal suverénne najviac zahraničných investícií v regióne, Nazarbajev však stále nie je spokojný. Susedné Mongolsko, kde Kazachovia tvoria najpočetnejšiu národnostnú menšinu, je v posledných rokoch silnejším magnetom pre cudzí kapitál.

„V názve našej krajiny je tá koncovka -stan, ktorú majú aj ostatné štáty Strednej Ázie. Ale cudzinci prejavujú záujem napríklad o Mongolsko, ktoré má síce len dva milióny obyvateľov, ale v názve mu chýba koncovka -stan,“ vyhlásil prezident. „Zrejme by sme mali časom zvážiť otázku zmeny názvu našej krajiny na Kazach Eli,“ cituje ho oficiálna webová stránka hlavy štátu.

Kazach Eli v preklade znamená Krajina Kazachov. Rovnaké „Eli“ má vo svojom kazašskom označení aj Mongolsko.

Hoci slovo Nazarbajeva, ktorý na čele Kazachstanu stojí už od sovietskych čias, sa v jeho vlasti považuje priam za zákon, 73-ročný autokrat verný svojmu imidžu osvieteného vládcu rozhodnutie formálne prenechal občanom. „Najskôr to nevyhnutne treba prediskutovať s ľudom,“ poznamenal.

Nazarbajev je oddávna postrachom kartografov. Už v roku 1993 metropolu Alma-Ata premenoval na Almaty. O štyri roky hlavné mesto Kazachstanu presunul z juhu krajiny na sever do Akmoly, ktorá sa do rozpadu Sovietskeho zväzu volala Celinograd. Ale ani názov Akmola, čo po kazašsky znamená biela hrobka, sa dlho neudržal. Nová metropola, známa svojimi krutými zimami a nepríjemným stepným vetrom, dostala v roku 1998 nové meno Astana, čo v preklade znamená jednoducho hlavné mesto.

S cieľom prilákať zahraničných investorov Nazarbajev v roku 2007 premenoval aj Semipalatinsk. Tristotisícové mesto na severovýchode Kazachstanu sa teraz volá Seme. Jeho nový názov tak už nikomu nepripomína najznámejší sovietsky jadrový polygón, kde Moskva za štyri desaťročia uskutočnila vyše päťsto pokusných výbuchov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #názov #Nursultan Nazarbajev #premenovanie