Hladina Temže v Anglicku dosahuje po dažďoch rekordnú výšku

Juhozápad Anglicka ďalej sužujú rozsiahle povodne, ktoré vyvolali vytrvalé dažde, a hladina Temže v pondelok dosahuje rekordnú úroveň a má ďalej stúpať. V grófstve Surrey pri Londýne voda podľa webu BBC už zaplavila niektoré obydlia a ohrozuje ďalších 2 500 domov. Situácia je pozdĺž Temže vážna tiež vo vedľajšom grófstve Berkshire. Vo Walese zahynul muž v rozvodnenej rieke.

10.02.2014 11:55 , aktualizované: 15:38
Temža, Anglicko, povodne, Foto: ,
Temža sa vyliala aj na cintoríne pri kostole v mestečku Marlow na juhu Anglicka.
debata

Pondelok má byť podľa miestnych meteorológov najsuchším dňom týždňa, ale hladiny riek sa budú asi aj teraz ďalej zdvíhať v dôsledku ďalšej pritekajúcej vody z doterajších silných dažďov. Život ľudí je podľa BBC ohrozený napríklad v Somersete. Niektoré merania pozdĺž Temže ukazujú najvyššie hodnoty od 80. rokov minulého storočia.

„Vidíme, ako sa Temža ďalej dvíha a bude to pokračovať, rozhodne v najbližších dňoch. Na utorok a stredu sa predpovedajú ďalšie dažde,“ povedal BBC predstaviteľ agentúry pre životné prostredie Howard Davidson. Do štvrtka naprší podľa odborníka na počasie Petra Slossa ďalších až 40 milimetrov zrážok.

Záplavy v Anglicku

Juhozápad Anglicka ďalej sužujú rozsiahle povodne, ktoré vyvolali vytrvalé dažde, a hladina Temže v pondelok dosahuje rekordnú úroveň a má ďalej stúpať.

Fotogaléria
Ľudia nakladajú na loďky vrecia s pieskom na...
Ženy prechádzajú cez zaplavenú ulicu, Datchet.
+8Žena prekonáva vodou zaplnenú ulicu, Datchet.

Armáda pomáhala v noci na pondelok budovať v postihnutých oblastiach hrádze v snahe odkloniť záplavovú vodu od ľudských obydlí. Len v obci Datchet umiestnili 10 tisíc vriec s pieskom. Podľa úradov sú teraz životy ľudí ohrozené na najmenej 16 miestach juhozápadného Anglicka.

Stav ohrozenia a evakuácie kvôli očakávanému ďalšiemu zvýšeniu hladiny Temže platí napríklad pre mesto Marlow. Pre ďalšie desiatky miest, kde by sa mohli záplavy tiež zhoršiť, platí zatiaľ len zvýšená pohotovosť.Povodne tiež spôsobili veľké oneskorenie niektorých pravidelných vlakových spojov. Niektoré železničné trate museli byť úplne uzavreté.

„Temža sa dvíha na úroveň, akú sme neregistrovali veľmi veľa rokov. Cez noc sa to zhoršilo. Nejedná sa len o záplavy, ide aj o spodnú vodu. Pôda je tak nasýtená, že z nej vystupuje voda. Takže je to ťažké,“ povedal podľa BBC Robin Gisby, ktorý monitoruje situáciu pre miestnu železnicu.

Hladina Temže v Londýne 24. januára. Foto: SITA/AP, Sang Tan
Londýn, povodne, Temža, Anglicko Hladina Temže v Londýne 24. januára.

Zvýšené hladiny riek a povodne už týždne postihujú len v trocha menšej miere aj iné oblasti Británie. Vo Walese dnes podľa BBC záchranári našli v rozvodnenej rieke Usk telo 34-ročného muža, ktorý si v nedeľu vyšiel na kajaku a od tej doby bol nezvestný.

Množia sa kritiky obyvateľov na adresu úradov. „Žijem tu 44 rokov a nič také som nezažil. Každý vjazd do dediny je zaplavovaný. Od piatkového rána nemôžeme používať doma záchody, pretože kanalizácia je úplne zablokovaná a všetko vrazí do záchodu. Úrad neposkytol náhradné toalety,“ hovorí napríklad Paul Palmer z dediny Hurst.

Väčšina kritiky sa ale týka toho, že v záplavových oblastiach kvôli nedostatku financií úrady nevybudovali odtokový vodovod a ďalšie protipovodňové opatrenia, ktoré vraj predtým sľubovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #povodne #Temža