Juhovýchod Austrálie čelí najhorším požiarom za päť rokov

Tisíce hasičov sa na juhovýchode Austrálie zápasia s rozsiahlymi požiarmi vegetácie, ktoré už zničili desiatky domov a prinútili stovky ľudí k evakuácii.

10.02.2014 14:31
Austrália,  požiare, oheň, hasiči Foto: ,
Hasiči bojujú s požiarmi v Austrálii.
debata

Jeden z ohňov sa dostal až na predmestie druhého najväčšieho austrálskeho mesta Melbourne. Informovala o tom dnes agentúra AFP, podľa ktorej ide o najhoršiu situáciu v oblasti za posledných päť rokov.

Viac ako 30 tisíc obyvateľov štátu Viktória strávilo noc na pondelok bez dodávok elektriny a niektoré vlakové spojenia vo vidieckych oblastiach boli prerušené. Zničených domov je údajne cez tridsať, žiadne obete ani ťažké zranenia však zatiaľ nie sú hlásené.

Do boja s požiarmi, ktoré rozdúchava silný vietor a horúce počasie, bolo nasadených viac ako 200 cisterien a 21 lietadiel. Polícia vyšetruje deväť prípadov podpaľačstva, ktoré mohlo prispieť k rozpútaniu niektorých zo 150 ohňov zaznamenaných v posledných dňoch.

Nad 48 požiarmi v štáte Viktória hasiči nemajú kontrolu. Je medzi nimi aj požiar povrchovej uhoľnej bane východne od Melbourne, Jeho likvidácia zrejme potrvá niekoľko dní.

Premiér štátu Viktória Dennis Napthine uviedol, že v regióne je situácia najhoršia od roku 2009, kedy lesné požiare usmrtili 173 ľudí a zničili viac ako 2000 domov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Požiare