Demonštranti v Bosne žiadajú vymenovať úradnícku vládu

Demonštranti v Bosne pokračovali v protivládnych protestoch aj v pondelok, keď sa ich v centre Sarajeva zišla približne tisícka.

10.02.2014 16:48
Bosna, Sarajevo, protesty Foto: ,
Protesty pred vládnou budovou v Sarajeve.
debata (2)

Požadujú pritom odstúpenie vlády a vymenovanie novej, ktorá by mala byť tvorená expertmi bez politickej príslušnosti. Člen najvyššieho orgánu v Bosne a Hercegovine, takzvaného predsedníctva, však zo svojho postu odmieta odstúpiť. Bakir Izetbegovič si nemyslí, že by jeho rezignácia prispela k upokojeniu protestov. „Zostanem až do konca, aby som bránil stabilitu a bezpečnosť krajiny,“ cituje Izetbegoviča srbská vysielacia stanica B92.

Predsedníctvo je v Bosne najvyšším orgánom v krajine a podľa ústavy sú jeho členmi zástupcovia všetkých troch hlavných etník. Za bosnianskych moslimov je to Izetbegovič, za Srbov Nebojska Radmanovič a za Chorvátov Željko Komšič, ktorý je zároveň šéfom predsedníctva. Komšič pritom v pondelok vyhlásil, že je ochotný rezignovať „ak si to vyžiada ľud“.

Dôvodom nespokojnosti tisícov ľudí, ktorí prišli demonštrovať pred úradné budovy, je zatvorenie viacerých podnikov a veľká nezamestnanosť dosahujúca až 40 percent. Demonštranti tvrdia, že za súčasný neutešený ekonomický stav krajiny môže aj divoká privatizácia.

Komplikovaný štátny útvar Bosny a Hercegoviny pozostávajúci zo srbského a chorvátsko-bosnianskeho celku vznikol v roku 1995 po podpísaní Daytonskej dohody, ktorá ukončila niekoľkoročnú krvavú vojnu na Balkáne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Bosna a Hercegovina