Exčlenky Pussy Riot môžu kandidovať do zastupiteľstva v Moskve

Dvojica bývalých členiek ruskej skupiny Pussy Riot, ktoré strávili 21 mesiacov vo väzení za politický protest v katedrále, by mohli kandidovať v tohtoročných voľbách do moskovského mestského zastupiteľstva.

10.02.2014 19:50
debata (17)

Dvadsaťštyriročná Nadežda Tolokonnikovová to povedala počas pondelňajšieho podujatia usporiadaného popri filmovom festivale v Berlíne, kam pricestovala spolu s o rok staršou Mariou Aľochinovou necelé dva mesiace po prepustení na slobodu. Podľa jej vyjadrenia vstup do politiky „stojí za pokus“, známy však zatiaľ nie je ani termín volieb, ktorý s najvyššou pravdepodobnosťou stanovia na september.

Vo februári 2012 členky Pussy Riot vtrhli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali „modlitbu“ proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Aľochinovú a Tolokonnikovovú následne odsúdili za výtržníctvo na dva roky vo väzení, na slobodu sa však nakoniec dostali predčasne na základe decembrovej amnestie pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy.

Dvojica momentálne cestuje po svete a minulý týždeň vystúpila v New Yorku, kde ich prijal i starosta Bill de Blasio. V Rusku sa chce v budúcnosti venovať boju za práva väzňov prostredníctvom vlastnej organizácie Zóna práva. Punková skupina Pussy Riot vo štvrtok vydala vyhlásenie, podľa ktorého už Aľochinovú s Tolokonnikovovou nepovažuje za svoje členky, keďže sa vzdali niekdajšieho radikálneho aktivizmu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pussy Riot