Prímerie v sýrskom Homse predĺžili do stredy

Prímerie v sýrskom meste Homs predĺžili o ďalšie tri dni a bude trvať až do stredy večera.

10.02.2014 20:07
Homs, Sýria Foto: ,
Amatérska snímka zo sýrskeho mesta Homs.
debata

Oznámila to šéfka humanitárnych operácií OSN Valerie Amosová. Z obliehanej časti mesta sa už od minulého týždňa podarilo evakuovať okolo 1000 ľudí a dopraviť k zostávajúcim postihnutých časť humanitárnej pomoci.

Pôvodné prímerie bolo takisto trojdňové a malo sa skončiť v nedeľu večer. Operácie ale pokračovali aj v pondelok a diplomati medzitým vyjednávali o predĺžení pokoji zbraní. „S uspokojením konštatujem, že obe strany konfliktu súhlasili s trojdňovým predĺžením prestávky v bojoch v Starom Meste Homsu. Dúfam, že nám to umožní evakuovať ďalších civilistov a priviezť ďalšiu pomoc,“ oznámila Amosová.

Podľa posledných správ OSN a sýrskej opozície bolo do nedele z mesta odvezených 700 ľudí a v pondelok ďalších 300. Amosová vo svojom vyhlásení hovorí o viac než 800 evakuovaných. Pôvodné trojdňové prímerie nebolo stopercentne dodržané a v sobotu sa konvoje s pomocou dostali pod paľbu. Vinia sa z nej navzájom armáda a povstalci. Podľa správ OSN sa napriek tomu k najviac postihnutým podarilo dostať 60 balíkov potravín a okolo 1 500 kilogra­mov múky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Homs #Sýria #OSN