Fajčenie v aute pri dieťati bude v Anglicku trestný čin

Fajčenie v aute, v ktorom cestuje aj dieťa, bude teraz v Anglicku trestný čin. Opatrenie zavedie britská vláda na základe príslušného návrhu, ktorý v pondelok schválil parlament.

11.02.2014 14:37
shutterstock 1392980 Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Uviedol to v utorok web BBC s odvolaním sa na zdroj úradu premiéra. Zákonodarcovia schválili dodatok k zákonu o deťoch a rodine, ktorý vláde umožňuje, ale neprikazuje zakázať fajčenie v autách vezúce deti. Zdroj zo sídla premiéra Davida Camerona BBC povedal, že vláda zákaz zavedie.

Návrh opozičných labouristov, ktorý už predtým schválila horná komora parlamentu, odsúhlasili v pondelok poslanci jasným pomerom 376 hlasov ku 10. Proti boli len niektorí konzervatívni poslanci, podľa ktorých je takéto opatrenie zbytočné a ťažko vymáhateľné v praxi.

Schválený text umožňuje podľa BBC, aby zákaz zaviedla aj waleská vláda. Jej predstaviteľ podľa agentúry Reuters usúdil, že sa tak najskôr stane. Istý škótsky poslanec oznámil, že podobný text sa bude ešte tento rok prerokovávať aj v Škótsku.

„Sme nadšení,“ uvítala hlasovanie zákonodarcov v Londýne riaditeľka nadácie British Lung Foundation pre prevenciu a liečbu pľúcnych ochorení Penny Woodsová. Zákazy fajčenia v autách s deťmi sa podľa agentúry AFP presadili už skôr na národnej alebo miestnej úrovni napríklad v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii, Juhoafrickej republike a na Cypre.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #dieťa #fajčenie #jazda autom