Janukovyč na námestie nepôjde. Kličkovi ponúkol televízny duel

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je pripravený stretnúť sa v televíznej besede so svojím súčasným hlavným politickým súperom, vodcom hnutia Udar, Vitalijom Kličkom.

11.02.2014 17:15
Vitalij Kličko Foto: ,
Šéf Udaru Vitalijj Kličko.
debata (12)

Oznámila to v Kyjeve prezidentská kancelária. Janukovyč tak reagoval na Kličkovu výzvu, aby sa dostavil na besedu na námestí Nezávislosti, ktoré je od decembra pod kontrolou opozície.

Kličko pozval Janukovyča do centra opozičných protestov v nedeľu. Hlava štátu by sa vraj mala zoznámiť s názormi radových občanov. Podľa šéfa hnutia Udar by sa prezident mal na námestí Nezávislosti zapojiť do debaty s „vodcami opozície a s národom“.

Pozvanie medzi protestujúci dav Janukovyč neprijal, debate s Kličkom sa vraj ale nevyhýba. Prezidentský hovorca novinárom povedal, že televízny duel by bol vhodnejší. O názoroch vedúcich politikov by sa mala dozvedieť čo najširšia verejnosť, nielen ľudia na námestí, oznámil hovorca agentúre Unian. O Kličkovej reakcii zatiaľ médiá informácie nepriniesli.

Kličko je dnes podľa prieskumu voličských preferencií hlavným politickým súperom Janukovyča, s ktorým sa zrejme stretne v najbližších prezidentských voľbách. Janukovyč by podľa prieskumov v prvom kole volieb zvíťazil, v druhom by ale prehral nielen s Kličkom, ale aj s ďalšími opozičnými vodcami, ak by sa do druhého kola dostali.

Prezidentské voľby sa majú na Ukrajine konať začiatkom budúceho roka. Opozícia však žiada, aby sa s ohľadom na politický stav v krajine uskutočnili skôr.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Viktor Janukovyč #Ukrajina