Nečasa obvinili z podplácania exposlancov ODS

Polícia obvinila bývalého českého premiéra Petra Nečasa (ODS ) z podplácania v takzvanej kauze trafík pre exposlancov ODS Petra Tluchore , Ivana Fuksa a Marka Šnajdr. Agentúre ČTK to potvrdil Nečasov advokát Josef Lžičař.

11.02.2014 21:17
Petr Nečas, česko, premiér Foto:
Petr Nečas na archívnej fotografii.
debata (6)

Informuje o tom portál České noviny.cz. „Obsah uznesenia zatiaľ nepoznám. Podľa mojich informácií však vychádza zo stavu, ktorý bol známy už pred ôsmimi mesiacmi a nie je založené na žiadnych nových faktoch. Expremiér Nečas obvinenia odmieta a domnieva sa, že dochádza ku kriminalizácii politického konania,“ dodal Lžičař.

Bývalý pravicový premiér v minulosti niekoľkokrát v médiách pripustil, že s obvinením počíta. V júlovom rozhovore pre časopis Týden podotkol, že bol systematicky prenasledovaný prokurátormi, pričom ich cieľom ho bolo politicky zničiť. "To je systematická štvanica vedená minimálne od jesene 2011, kedy sa páni Ištvan a (dohliadajúci prokurátor Rostislav) Bajger rozhodli, že ma odrovnajú,“ vyjadril sa pre časopis.

Kauza údajného podplatenia exposlancov Tluchořa, Fuksu a Šnajdra viedla k pádu Nečasovej vlády, Nečas sa zároveň vzdal funkcie predsedu ODS. V súčasnosti sú v tejto vetve prípadu obvinení bývalá šéfka vládneho kabinetu Nagyová, terajšia Nečasova manželka, a niekdajší Fuksov námestník Roman Boček. Nagyová s Bočekom podľa žalobcov spoločne naviedli Nečasa na sľúbenie úplatku.

Podľa štátneho zastupiteľstva traja bývalí poslanci prijali úplatok v podobe prísľubu lukratívnych postov v štátnych firmách za to, že sa vzdajú mandátu a nebudú robiť problémy pri schvaľovaní zákonov. „Trafiky“ v štátnych spoločnostiach im údajne ponúkal Nečas.

Najvyšší súd však neskôr rozhodol, že sú chránení poslaneckou imunitou až dovtedy, než sa vzdali mandátu, teda ich stíhanie je prakticky vylúčené. U Nečasa však súd naopak uviedol, že z právomoci polície a žalobcov vyňatý nie je a jeho stíhanie tak zostalo umožnené.

V ďalšej vetve prípadu sú potom spolu s Nagyovou pre údajné sledovanie Nečasovej niekdajšej manželky Radky stíhaní bývalí šéfovia Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník a Milan Kovanda a spravodajca Jan Pohůnek.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #ODS #Petr Nečas