Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey začali rokovať

Predstavitelia vlád Severnej a Južnej Kórey v pohraničnej dedine Pchanmundžom začali rokovať na najvyššej úrovni za posledné roky.

12.02.2014 08:24
Južná Kórea, Severná Kórea Foto: ,
Líder severokórejskej delegácie, Won sa zdraví s jeho juhokórejským náprotivkom Kimom počas ich rozhovorov v Pchanmundžome.
debata

Rozhovory nemajú vopred stanovený program, ale mali by pokryť zásadné otázkay vrátane chystaného stretnutia rodín rozdelených kórejskou vojnou, ktoré je naplánované na 20. až 25. februára, informovala s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie agentúra AFP.

Delegáciu Južnej Kórey vedie Kim kjo-hjon, zástupca bezpečnostného poradcu juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Ten pred odchodom do Pchanmundžomu vyhlásil, že Soul sa predovšetkým sústredí na to, aby stretnutie rozdelených rodín prebehlo podľa plánu. Nespresnil, či padne zmienka o severokórejskom jadrovom programe.

Severokórejská delegácia sa zrejme opäť pokúsi vyvinúť tlak na Južnú Kóreu, aby zrušila každoročné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi, ktoré má začať 24. februára. Severokórejské médiá o uskutočnení stretnutia v Pchanmundžomu nepriniesli ani zmienku.

Ide o prvú schôdzku Severnej a Južnej Kórey na tejto úrovni od roku 2007 a ​​koná sa deň pred návštevou amerického ministra zahraničia Johna Kerryho v Soule, kde sa chystá rokovať o KĽDR. KĽDR opakovane vyjadrila želanie obnoviť rozhovory so Soulom a Washingtonom, ale Južná Kórea aj USA trvajú na tom, že by najprv Pchjongjang musel ukázať skutočné kroky na zbavenie sa jadrových zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Severná Kórea #Južná Kórea