Belgickí poslanci rokujú o možnosti eutanázie u maloletých

Belgickí poslanci v stredu začali prerokovávať zákon, ktorý má umožniť eutanáziu u nevyliečiteľne chorých neplnoletých osôb. Ak ho zákonodarcovia skutočne vo štvrtok odhlasujú, stalo by sa Belgicko po Holandsku len druhou krajinou, ktorá by eutanáziu u maloletých pripúšťala.

12.02.2014 22:27
injekcia, striekačka, vakcína, výskum, veda, Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

V krajine, kde už je dobrovoľný odchod zo života u dospelých vyše desať rokov legálny, o veci vlani v decembri hlasoval Senát a prijal návrh výraznou väčšinou. Ak teraz zmeny podporí aj druhá komora belgického parlamentu, bude konečné rozhodnutie v rukách kráľa Philippa, ktorý musí normu podpísať. Jeho postoj zatiaľ ale nie je známy.

Dobrovoľnú smrť z rúk lekára môže dospelý človek prijať v Belgicku už od roku 2002. V súčasnosti diskutovaná kontroverzná zmena má odstrániť vekové obmedzenia v tejto legislatíve. V Holandsku je za určitých okolností možnosť eutanázie u detí nad 12 rokov.

Hlavné podmienky súčasného zákona o dobrovoľnom konci života, teda možnosť eutanázie, keď človek trpí alebo je nevyliečiteľne chorý, majú byť v úprave pre maloletých zachované. V prípade maloletých je vylúčená možnosť ukončenia života v prípade psychickej bolesti.

Voľba eutanázie bude v prípade detí vyhradená len pre pacientov, ktorých smrť sa čaká v krátkom čase, to v zákone pre dospelých chýba. Rozhodnutie bude treba potvrdiť kolégiom odborníkov a rodičia budú musieť vyhlásiť, že proti ich názoru nič nenamietajú.

V krajine je podľa prieskumov väčšina obyvateľov pre takýto krok, hlasní sú ale aj jeho odporcovia, ktorí v ​​Bruseli usporiadali niekoľko protestných akcií. Proti sú zástupcovia kresťanských cirkví, moslimskí aj židovskí duchovní, nejednotná je lekárska obec.

Medzi zástancov patrí napríklad významný detský lekár Gerland van Berlaer, podľa ktorého sa dotkne norma len veľmi malej skupiny detí, ktoré by zo života aj tak odišli. „Necháme ich odísť strašným, hrozivým spôsobom, alebo spôsobom, ktorý im zachová ľudskosť a dôstojnosť,“ citovali ho nedávno médiá.

Naopak ďalších 160 belgických pediatrov napísalo proti prijatiu zákona otvorený list. Argumentovali tým, že lekárska veda je teraz už tak rozvinutá, že dokáže zmierniť bolesť aj tých najviac chorých malých pacientov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #eutanázia #detský lekár #maloletí pacienti