Pre mrazivé počasie na juhu USA zomrelo najmenej 13 ľudí

Najmenej 13 úmrtí už zapríčinilo mrazivé počasie, ktoré v stredu vládlo druhý deň po sebe na väčšine amerického juhu.

13.02.2014 08:11
Severná Karolína, počasie, mráz Foto: ,
Situácia na diaľnici v Severnej Karolíne.
debata

Na rozsiahlom území od východného Arkansasu po väčšiu časť atlantického pobrežia mráz a sneh ochromili dopravu a odrezali od elektriny státisíce domácností a firiem. Meteorológovia vo štvrtok čakajú ďalšie sneženie a nové snehové búrky predpovedajú v najbližších dvoch dňoch na severovýchode krajiny.

Deti si prišli na svoje a dosýtosti sa...
Prázdne regále v jednom zo supermarketov v...
+3Silné mrazy postihli aj obyvateľov mesta Fort...

Juh Spojených štátov čelí od utorka nezvyčajným mrazom so snehom a mrznúcim dažďom, ktorý robil z ciest klzisko. Prvá vlna zimného počasia prišla v utorok, kedy sneh a ľad pokryl časti Texasu, Louisiany a severnej oblasti Mississippi, Alabamy a Georgie. Druhá vlna priniesla v noci na stredu do oblasti dážď, ktorý začal ráno pod náporom chladného vetra mrznúť a pokrývať cesty, magnólie a palmy hrubou vrstvou ľadu.

V niektorých oblastiach Severnej a Južnej Karolíny čakajú meteorológovia ďalšiu vrstvu ľadu hrubú až 20 centimetrov. Okolo 2,5 centimetra ľadu sa čaká do štvrtkového rána v oblasti od strednej Georgie po Južnú Karolínu. Podľa Národnej meteorologickej služby je terajšia ľadová vlna „udalosťou historických proporcií“.

Doprava na medzištátnych diaľniciach na juhu USA sa zastavila a v Severnej Karolíne na diaľnici skĺzol najmenej jeden snehový pluh do priekopy. Traja ľudia zomreli v sanitke, ktorá v Carlsbade v Texase zišla po zľadovatenej ceste. Niekoľko smrteľných nehôd pre poľadovicu hlásili štáty Mississippi a Južná Karolína. V Georgii jeden muž zamrzol v blízkosti svojho domu a v Severnej Karolíne zamrzli ďalší dvaja ľudia. Guvernér štátu Pat McCrory vyzval obyvateľov, aby zostali doma. Mimoriadnu situáciu už vyhlásili guvernéri štátov od Lousiany po New Jersey. Prezident Barack Obama podpísal vyhlásenie stavu ohrozenia v Georgii, čo umožňuje uvoľniť federálnu pomoc postihnutým oblastiam.

Rušia sa lety, taxikárov motivujú prirážkami

V celej oblasti sú uzavreté stovky škôl a úradov. V stredu bolo zrušených vyše 3-tisíc letov a asi 2 800 ich malo meškanie, uvádza web FlightAware.com. Vo štvrtok je zrušených ďalších 3 700 letov , z toho asi polovica sa týka spojov do a z Washingtonu a New Yorku. Tam meteorológovia vo štvrtok a v piatok čakajú až 40 centimetrov nového snehu.

Ministerstvo energetiky USA oznámilo, že bez elektrického prúdu bolo v stredu popoludní 363-tisíc zákazníkov. Viac ako tretina z nich je v Georgii, kde si niektorí obyvatelia budú musieť počkať na obnovenie dodávky až týždeň.

Biely dom už pre očakávaný príchod snehovej búrky odvolal štvrtkovú plánovanú akciu na podporu mladých černochov. Predstavitelia mesta Washingtonu umožnia taxislužbe účtovať si prirážku 15 dolárov k jednej jazde, čím sa snažia povzbudiť taxikárov, aby zostali na uliciach v situácii, keď časť verejnej dopravy bude odstavená.

Mrznúci dážď vo väčšom rozsahu zasiahol štát Georgia naposledy v januári 2000, kedy asi centimetrová vrstva ľadu viedla k prerušeniu dodávok elektriny pre asi 350-tisíc ľudí. Tentoraz by ale ľadu malo byť podľa meteorológov oveľa viac a na omnoho väčšom území.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mráz #sneh #poľadovica