Belgicko prekročilo hranicu. Deťom dáva voľbu zomrieť

Takzvaná milosrdná smrť prelomila najcitlivejšiu hranicu. Belgicko ako prvý štát na svete povolilo eutanáziu detí bez obmedzenia veku.

13.02.2014 18:47 , aktualizované: 20:00
protest, Brusel, eutanázia Foto:
Demonštrácia v Bruseli proti eutanázii neplnoletých. Protestovať prišli aj deti.
debata (121)

S návrhom zákona, ktorý schválil parlament, súhlasia až takmer tri štvrtiny obyvateľov. Nedá sa vylúčiť, že pád tohto tabu bude signálom pre ďalšie európske krajiny, ktoré povoľujú eutanáziu dospelých.

Na Slovensku, naopak, je nepredstaviteľné dať právo malým pacientom na dobrovoľný odchod zo života. „Eutanázia je sporný etický problém už u dospelých, a ak ide o dieťa, za ktoré v podstate rozhoduje ďalšia osoba, tak kontroverznosť sa ešte znásobuje,“ povedal pre Pravdu hlavný odborník pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Martin Olej, ktorý je proti eutanázii.

Tento pojem slovenské zákony ani nepoznajú, pripomenulo ministerstvo zdravotníctva. „Život je chránený aj vtedy, keď človek nie je schopný ďalšieho života. Preto opačný postup vrátane eutanázie je v zmysle platnej právnej úpravy trestným činom,“ poznamenala pre Pravdu hovorkyňa rezortu zdravotníctva Martina Lidinská.

Belgicko zaviedlo voľbu smrti pre dospelých pacientov v roku 2002, jej rozšíreniu o deti predchádzali ostré slovné prestrelky. Tí, čo návrh presadili, ubezpečujú, že nový zákon nebude zneužiteľný. Zdôrazňujú, že malý pacient môže požiadať o eutanáziu iba pri splnení prísnych podmienok. „Mladistvý musí byť v beznádejnej medicínskej situácii a mať neznesiteľné bolesti, ktoré sa nedajú uľahčiť, pričom smrť nastane v krátkej dobe,“ píše sa v zákone.

Odporcovia poukazujú na jeden z veľkých etických problémov – dokáže si napríklad šesťročné dieťa vôbec uvedomiť, čo znamená smrť? Určite vzniknú srdcervúce chvíle pre rodičov, keď synček alebo dcérka požiada o eutanáziu a oni sa podľa zákona budú musieť vyjadriť k osudu potomka. (Rozhodovať bude aj panel expertov zložený z lekárov, psychológa a psychiatra.)

Eutanázia detí je nepochybne taká silná téma od etiky a medicíny po právo a politiku, že prekračuje hranice Belgicka. Je tu tiež takpovediac citovo-právna rovina, pri ktorej sa ťažko hľadá odpoveď, naznačila Carine Brochierová z Európskeho inštitútu bioetiky v Bruseli: „Dieťa v Belgicku si nemôže kúpiť ani dom, ani alkohol, a tento zákon mu umožňuje požiadať, aby ho zabili. Je to dilema,“ povedala pre nemeckú stanicu Deutsche Welle.

Belgičanka Linda van Royová podporuje nový... Foto: SITA/AP
Royová, eutanázia Belgičanka Linda van Royová podporuje nový zákon. Zomrelo jej 10-mesačné dievčatko s nevyliečiteľnou chorobou. Dcérka veľmi trpela, Royová by preto súhlasila s jej eutanáziou.

Politici to nesľúbili

Zástancovia zákona hovoria v Belgicku o humánnom akte, odporcovia o krutej bezcitnosti. „Naša zodpovednosť je umožniť žiť a zomrieť dôstojne,“ bráni novú právnu normu poslankyňa Karen Lalieuxová, ktorá podľa belgických novín Le Soir prízvukuje, že nejde o vraždenie detí, ale o oslobodenie od ich utrpenia. „Žiadne dieťa nechce zomrieť,“ namieta podľa agentúry AFP jej parlamentná kolegyňa Marie-Christine Marghenová.

Existuje aj významný politický rozmer eutanázie detí. Iniciatíva, ktorá vznikla proti tomuto zámeru, žiadala, aby sa parlament zaoberal mimoriadne citlivou témou až vo svojom budúcom zložení. „Politické strany by sa mali jasne vyjadriť o tejto veci v súvislosti s voľbami v máji tohto roku. Keď voliči hlasovali v roku 2010, žiadna strana nemala v programe eutanáziu detí,“ citovala AFP hovorcu iniciatívy Étienna Dujardina.

Za takzvanú milosrdnú smrť detí sa v Belgicku prihovorilo dvesto pediatrov, ktorí napísali otvorený list členom parlamentu. Nie je to málo, ale ako upozorňujú odporcovia zákona, znamená to, že zvyšných tisíc detských lekárov sa nepripojilo. Detská onkologička Christine Vermylenová patrí medzi tých, ktorých podpis chýba. „Počas 30 rokov práce som sa nestretla so žiadosťou detských pacientov o eutanáziu. Paliatívna starostlivosť, ktorú môžeme ponúknuť, im umožňuje zomrieť pokojne a bezbolestne,“ upozornila podľa francúzskeho denníka Le Figaro. Poukázala aj na to, že chvíľkové zmiernenie bolesti poskytuje deťom stráviť cenné krátkodobé príjemné okamihy s rodičmi.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Licencia na zabíjanie. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Belgické rozhodovanie o eutanázii pre deti sa snažili ovplyvniť lekári zo zahraničia. Neúspešne – rovnako ako parlament odmietol spoločné výzvy belgických kresťanských cirkví a moslimských a židovských náboženských obcí. „Eutanázia nie je alternatíva paliatívnej starostlivosti,“ uviedol nedávno vo vyhlásení prvý medzinárodný kongres pediatrov s touto špecializáciou.

Politické tábory

Rozšírenie eutanázie podporili v parlamente socialisti, liberáli a flámski nacionalisti. Kresťanskí demokrati boli proti. Návrh najprv schválila horná komora zákonodarného orgánu. Vo štvrtok neskoro večer hlasovali poslanci. Za bolo 82 členov, proti 44 a 12 sa zdržalo hlasovania. Odhliadnuc od témy detí je samotná eutanázia v Belgicku veľká téma. Vynárajú sa otázniky v prípadoch dospelých. Tí môžu požiadať o odchod zo života aj z duševných dôvodov. Kým v roku 2004 bolo šesť takýchto pacientov, pred dvoma rokmi už 52. Vlani rozvíril debatu v belgickej spoločnosti osud 44-ročného muža, ktorý viacnásobne podstúpil neúspešnú operáciu zmeny pohlavia, a preto požiadal o eutanáziu. Vyhoveli mu. Ostrá diskusia poukázala na to, kde sa môžu, alebo nemôžu nachádzať hranice súhlasu s usmrtením človeka.

Eutanázia detí

  • Nový belgický zákon rozširuje právo na eutanáziu o neplnoleté osoby bez obmedzenia veku. (Dospelí pacienti si môžu zvoliť dobrovoľnú smrť od roku 2002.)
  • Takzvanú milosrdnú smrť detí pripúšťa na svete už iba Holandsko, ale pod podmienkou, že majú viac ako 12 rokov.
  • Eutanázia neplnoletých bude v Belgicku podmienená ako u dospelých – keď človek trpí, alebo je nevyliečiteľne chorý, ale vylučuje sa možnosť ukončiť život v prípadoch psychickej bolesti.
  • Voľba dobrovoľného odchodu zo života bude vyhradená pre malých pacientov, ktorých smrť sa očakáva v krátkom čase (čo nie je uvedené v zákone vzťahujúcom sa na dospelých).
  • Rozhodnutie neplnoletej osoby bude musieť potvrdiť kolégium odborníkov a rodičia vyhlásiť, že nenamietajú.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Belgicko #eutanázia