World Press Photo 2014 vyhrali lovci signálu v Džibuti

Medzinárodná porota 57. ročníka súťaže World Press Photo vybrala snímku amerického fotografa Johna Stanmeyera. Fotografia zobrazuje afrických migrantov pri meste Džibuti, ktorí sa v noci snažia zachytiť na svojich mobilných telefónoch lacný signál zo susedného Somálska, aby sa mohli spojiť s príbuznými v zahraničí.

14.02.2014 16:15
World Press Photo, 2014 výherca, fotografia Foto:
World Press Photo - víťazná fotografia Američana Johna Stanmeyera. Zobrazuje afrických migrantov pri Džibuti, ktorí chytajú signál.
debata

Džibuti je spoločnou zastávkou pre migrantov zo Somálska, Etiópie a Eritrey, ktorí hľadajú lepší život v Európe a na Strednom východe. Snímka tiež vyhrala prvú cenu v kategórii Súčasné problémy a Stanmeyer ju spravil pre National Geographic.

Fotografia Brenta Stirtona, juhoafrického...
Fotografia Carly Kogelman z Holandska. 1. cena...
+7Fotografia Christophera Vanegasa, mexického...

Medzinárodná porota zložená z devätnástich popredných odborníkov oblasti fotožurnalistiky z celého sveta začala posudzovať viac než 100-tisíc súťažných snímok prihlásených na World Press Photo 1. februára v Amsterdame. Výsledky oznámili v piatok 14. februára. Ocenených 53 obrázkov predstavia na výstave, ktorá počas celého roka precestuje viac ako 100 miest vo vyše 45 krajinách. Začne sa v Amsterdame 18. apríla 2014.

Porota udelila prvé, druhé a tretie ceny v deviatich kategóriách. Výhercovia prvých cien dostanú finančnú odmenu vo výške 1 500 eur, za hlavnú cenu dostane fotograf odmenu 10 000 eur. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v dňoch 24. a 25. apríla 2014 v Amsterdame.

Fotografia Nemca Markusa Schreibera. 1. cena v... Foto: Reuters
World Press Photo, 2014 výherca, fotografia Fotografia Nemca Markusa Schreibera. 1. cena v kategórii Ľudia - momentky. Na snímke je sklamaná žena, ktorá sa nedostala k rakve zosnulého Nelsona Mandelu.

World Press Photo organizuje poprednú medzinárodnú súťaž vo vizuálnej žurnalistike. Nadácia sa zaväzuje k podpore a presadzovaniu vysokých štandardov v reportážnej a dokumentárnej tvorbe. Jej cieľom je vytvárať záujem širokej verejnosti o prácu fotografov a iných vizuálnych novinárov a o slobodnú výmenu informácií. World Press Photo je nezávislá nezisková organizácia so sídlom v Amsterdame, založená bola v roku 1955.

Kategórie súťaže World Press Photo:

  • Súčasné problémy
  • Momentky
  • Každodenný život
  • Šport
  • Hlavné správy
  • Miestne správy
  • Príroda
  • Inscenované portréty
debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výhercovia #súťaž #World Press Photo