Vojenský veliteľ v Líbyi vyzval na rozpustenie parlamentu

Líbyjský vojenský veliteľ Chalífa Haftár vyzval na rozpustenie dočasného parlamentu a k vytvoreniu prezidentského výboru, ktorý bude vládnuť do konania volieb.

14.02.2014 15:55
Líbya Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Uviedla to v piatok agentúra Reuters. Znepokojenie tiež vyvolali správy, že Haftárovi muži už ovládli Tripolis. Premiér Alí Zajdán však oznámil, že situácia v metropole je pod kontrolou a že na brigádneho generála Haftára vydal zatykač.

Haftár bol jednou z hlavných postáv povstania proti Muammarovi Kaddáfímu v roku 2011. Vyšiel z radov Kaddáfího armády, pred viac ako 20 rokmi sa ale usadil v USA a údajne tam udržiaval kontakty s tajnou službou CIA. Do rodnej krajiny sa vrátil v čase revolúcie a stal sa veliteľom líbyjských povstalcov. Aký veľký je jeho vplyv v súčasnej armáde, sa ale dá len ťažko odhadovať, pretože krajina je rozdelená na jednotlivé znepriatelené skupiny.

„Velenie líbyjskej armády oznamuje, že vzniklo hnutie usilujúce sa o novú cestovnú mapu,“ uviedol Haftár. Ako dodal, o budúcom vývoji v Líbyi má v pláne rokovať s rôznymi politickými stranami i skupinami.

Podľa svedkov nebol v budove parlamentu ani vo vládnych budovách zaznamenaný žiadny nezvyčajný pohyb vojakov a premiér Zajdán povedal, že situáciu má pod kontrolou. Podľa nemenovaných zdrojov blízkych vláde, ktoré citovala agentúra ANSA, sú však všetky vládne úrady v režime pohotovosti.

Situácia v Líbyi je od zvrhnutia Kaddáfího chaotická. Vláda uznávaná Západom je veľmi slabá, a tak niektoré oblasti ovládajú ozbrojencami, ktorí sa podieľali na boji proti diktátorovi. Tieto skupiny sú aj naďalej dobre vyzbrojené a odmietajú sa podriadiť vládnym bezpečnostným zložkám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #armáda #Alí Zajdán