Demonštranti v Kyjeve začali uvoľňovať obsadené budovy

Účastníci protivládnych protestov v ukrajinskej metropole Kyjeve začali uvoľňovať obsadené objekty. Podľa opozičného poslanca Sergeja Soboleva, ktorého citujú miestne médiá, pripravujú odovzdanie radnice a rozoberajú barikády na ulici Hruševského.

15.02.2014 11:38
Ukrajina, protest Foto: ,
Protivládni demonštranti na snímke požadujú prepustenie zadržaných demonštrantov v centre Kyjeva.
debata (7)

Ide o reakciu na piatkové oznámenie prokuratúry, že z väzby už boli prepustení všetci doteraz zadržiavaní demonštranti.

O prepustení demonštrantov v piatok informoval generálny prokurátor Viktor Pšonka, ktorý ale zároveň upozornil, že stíhanie týchto osôb ešte zastavené nebolo. Podľa neho sa tak stane, ak demonštranti do 17. februára opustia obsadené budovy a priestranstvá. Túto podmienku pre zastavenie všetkých konaní s demonštrantmi pred súdmi obsahuje zákon o amnestii, ktorý koncom januára schválil parlament a podpísal prezident Viktor Janukovyč.

Sobolev v piatok neskoro večer v rozhovore na televíznej stanici 5 kanal uviedol, že opozícia už začala plniť svoju časť dohody. Uvoľňuje sa ulica Hruševského pre prevádzku a začala príprava na odovzdanie budovy kyjevského magistrátu. Podmienkou demonštrantov je iba to, aby ochranu tohto objektu nepreberali príslušníci žiadnych špeciálnych jednotiek.

Podľa Soboleva, ktorý je poslancom opozičného Bloku Julie Tymošenkovej, bolo kompromisné rozhodnutie schválené kolektívne na Majdan, ako protestujúci nazývajú centrálne kyjevské námestie Nezávislosti. Na ňom sa od novembra dožadujú odstúpenia vlády a hlavne Janukovyča za to, že odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou a namiesto toho sa priklonil k Rusku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Janukovyč #Kyjev #Ukrajina