Pilot etiópskych aerolínií uniesol lietadlo do Ženevy

Jeden z pilotov sa zmocnil dopravného lietadla etiópskych aerolínií a vynútil si pristátie na letisku v Ženeve.

17.02.2014 09:29 , aktualizované: 15:44
lietadlo, Ethiopian Airlines, únos Foto: ,
debata (1)

Kopilot stroja Boeing – 767 sa švajčiarskej polícii vzdal a požiadal o azyl vo Švajčiarsku, pretože mu vraj v Etiópii hrozí prenasledovanie. Povedal to policajný hovorca Pierre Grangean. Kontrolu nad strojom vraj prevzal, keď bol kapitán lietadla na toalete.

Kopilot, ktorý je Etiópčan narodený v roku 1983, sa zamkol v kokpite, keď hlavný pilot odišiel na toaletu. Následne požiadal o doplnenie paliva v Ženeve a keď tam lietadlo pristálo, spustil sa kokpilot po povraze von z okienka kokpitu a vzdal sa polícii. Domáhal sa azylu alebo aspoň uistenia, že nebude vydaný späť do Etiópie.

Vo Švajčiarsku však musí Etiópčan počítať s obvinením z únosu a ohrozenia bezpečnosti leteckej prevádzky, za čo mu hrozí až dvadsať rokov väzenia, uviedlo ženevské štátne zastupiteľstvo. Po tom, čo stroj nad Talianskom zmenil plánovaný kurz, vyslalo k nemu talianskej letectvo dve stíhačky Eurofighter. Nad Alpami sprievod lietadla prevzali francúzske stíhačky, napísala agentúra DPA.

Prevádzka medzinárodného letiska v Ženeve bola po pristátí lietadla okolo 6:00 SEČ prerušená, teraz je podľa agentúry DPA už obnovená. Lietadlo sprevádzali dve stíhačky talianskeho letectva. Pri incidente nebol nikto zranený. Polícia uviedla, že cestujúci, ani posádka neboli nijako ohrození a že kokpilot nebol ozbrojený.

Stroj letel na pravidelnej linke ET 702 z Addis Abeby do Ríma. Pred pristátím lietadlo niekoľkokrát krúžilo nad Ženevou, kým dosadlo na pristávaciu plochu. Na palube Boeingu bolo podľa etiópskej televízie 193 pasažierov, vrátane 140 talianskych občanov.

Etiópske orgány sa pôvodne domnievali, že únosca mohol do lietadla nastúpiť pri plánovanom medzipristátí v sudánskom hlavnom meste Chartúm. Pôvodné správy, že únoscov bolo niekoľko, švajčiarske úrady popreli.

Doposiaľ nie je jasné, či mužovi v Etiópii skutočne hrozia nejaké postihy. Podľa organizácie Human Rights Watch sa v Etiópii v poslednej dobe zhoršil stav ľudských práv a odporcovia režimu sú vystavení svojvoľnému zatýkaniu a mučeniu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #únos #Ženeva