Ako získať značku Al-Kajdá

Vedie ju stále líder zo starej gardy. Šéfom Al-Kajdá je Ajmán Zaváhrí, spolubojovník Usamu bin Ládina, ktorého v roku 2011 v Pakistane zlikvidovalo americké špeciálne komando. Minulý týždeň vyzval na svätú vojnu v Bangladéši, kde podľa neho masakrujú moslimov. "Pripravili to kriminálnici z Ázie a zo Západu,“ citovali džihádistické fóra Zaváhrího nahrávku.

17.02.2014 09:42
aj-kajdá, Irak, teroristi, Sýria, Foto: ,
Príslušníci protivládnych síl z Iraku. Časť teroristov bojujúcich v tejto krajine a v Sýrii sa dostala do sporu s centrálnym vedením Aj-Kajdá.
debata

Lenže kto by mal v skutočnosti počúvať šéfa Al-Kajdá, ktorá sa menila už pred Usamovou smrťou? Je to premena centralizovanej organizácie, ktorej cieľom je presadiť globálny kalifát, na štruktúru pobočiek, ktorých ambície však neprekračujú región, v ktorom pôsobia? Voľnejší systém riadenia AL-Kajdá nie je až taká novinka, ale niektoré vzniknuté organizácie už ani nepoužívajú jej meno.

Kto hrá za Lakers

"V minulosti, pred útokmi z 11. septembra 2001, bola Al-Kajdá viac hierarchicky štruktúrovaná, všetky veľké rozhodnutia robila jej rada. Dnes je to oveľa vágnejšie,“ hovorí Edwin Bakker, riaditeľ Centra pre terorizmus a protiterorizmus na univerzite v holandskom Leidene. "V Sýrii či Iraku už značka Al-Kajdá nie je až taká dôležitá. Možno aj pre zlé meno, ktoré si tam urobila. Nevieme, do akej miery je Zaváhrí schopný rozhodovať a komunikovať s ostatnými kľúčovými členmi Al-Kajdá. Tá má stále istú štruktúru, ale regionálni hráči, mimo jadra v Afganistane a Pakistane, majú svoju úlohu,“ uviedol pre Pravdu Bakker.

Podľa analýzy denníka Financial Times sú organizácie s kontaktmi na Al-Kajdá v toľkých krajinách ako nikdy predtým. "Jadro lídrov Al-Kajdá sme dostali na cestu porážky, jej pobočky a organizácie, ktoré ju podporujú, a iné extrémistické organizácie však zapustili korene v rôznych častiach sveta,“ priznal koncom januára v správe o stave Únie aj americký prezident Barack Obama.

Šéf Bieleho domu uznáva, že je potrebné byť ostražitý, nie všetci teroristi s kontaktmi na Al-Kajdá však predstavujú smrteľné nebezpečenstvo.

"Niekedy používame prirovnanie, a myslím si, že je presné, že keď juniorskému tímu oblečiete dres Los Angeles Lakers, tak to ešte z hráčov neurobí Kobe Bryanta,“ citoval Obamove slová magazín New Yorker. Prezident si takto basketbalovou analógiou pomohol pri vysvetľovaní, kto je vo svete teroristov skutočná globálna hrozba a kto nie.

Debatu o tom, čo Al-Kajdá v súčasnosti predstavuje, spustil nárast vplyvu radikálnych islamistov v Iraku a v Sýrii. A tiež spory o to, kto je zodpovedný za útok na americký konzulát v líbyjskom Bengázi v septembri 2012. Zahynul vtedy veľvyslanec USA Christopher Stevens. Vlani v decembri denník New York Times napísal, že po mesiacoch skúmania útoku sa dá povedať, že za tým nestála Al-Kajdá, ale len miestni džihádisti. Tento záver však okamžite spochybnili nielen republikánski kritici Obamovej vlády, ale aj mnohí experti.

Analytička American Enterpsise Institute Katherine Zimmermanová v komentári pre denník Washington Post napísala, že na to, čo je Al-Kajdá, neexistuje jednoduchá odpoveď. "Je to globálna teroristická organizácia, ktorá prežíva vďaka tomu, že funguje v tajnosti. Dokonca aj členovia Al-Kajdá sú zmätení z toho, aké je postavenie iných v rámci organizácie,“ tvrdí Zimmermanová.

Expertka si myslí, že hádzať všetky sunitské extrémistické skupiny do jedného vreca je kontraproduktívne. Je však rovnako nebezpečné tváriť sa, že niektoré organizácie akoby ani nejestvovali.

Rozdávanie značky

Samotná príslušnosť k teroristickej sieti je regulovaná. "Byť pod značkou Al-Kajdá a byť len jej podporovateľom sú rozličné veci,“ vysvetľuje pre Pravdu Fernando Reinares, expert na globálny terorizmus z Kráľovského inštitútu Elcano. "Pobočka siete môže formálne fungovať len vtedy, keď jej vodca – emir – zloží sľub vernosti hlavnému emirovi Al-Kajdá a ten ho prijme. Niekedy spolupráca znamená výmenu zdrojov, zapojenie sa do aktivít na istom území alebo sprostredkovanie logistickej podpory pri teroristických operáciách,“ povedal Reinares.

Aj tento proces však býva nejasný, ako hovorí Daveed Gartenstein-Ross, autor knihy Bin Ládinovo dedičstvo.

"Skupinu Ansar al-Šaría v Tunisku sme pokladali za regionálnu organizáciu. Miestna vláda však postupne prišla s argumentmi, ktoré poukazujú na jej kontakty s Al-Kajdá. Ansar al-Šaría stále tvrdí, že koná nezávisle. Je emir Abu Ijád al-Tunísí však mal zložiť sľub vernosti lídrovi Al-Kajdá v islamskom Magrebe Abdulovi Wadúdovi. Ak sú všetky dôkazy správne, zdá sa, že Ansar al-Šaría sa v istom momente stala nepriznaným členom Al-Kajdá,“ uviedol pre Pravdu Gartenstein-Ross, riaditeľ Centra pre štúdium radikalizácie teroristov v Nadácii pre obranu demokracií.

Na druhej strane získať značku Al-Kajdá neznamená, že niekomu patrí naveky, ako dokumentuje nedávny prípad. "Islamský štát Iraku a Levantu (ISIL) bol jej oficiálna pobočka,“ hovorí Reinares. "Súčasné spory medzi touto skupinou a jej pridruženou organizáciou v Sýrii Džabáht al-Núsra viedli emira Al-Kajdá Záváhrího k tomu, že ISIL o túto značku prišiel.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #nebezpečenstvo #vodca #al-Káida