Gruzínsky expremiér dostal päť rokov za zneužitie právomocí

Súd v západogruzínskom Kutaisi v pondelok poslal na päť rokov do väzenia bývalého gruzínskeho premiéra a ministra vnútra Vana Merabišviliho. Niekdajší čelný funkcionár vládnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) bol uznaný za vinného zo zneužitia právomocí, sprenevery štátnych prostriedkov a podplácania. Spolu s Merabišvilim bol v rovnakej kauze súdený aj bývalý minister práce Zurab Čiaberašvili, ktorý vyviazol s pokutou.

17.02.2014 16:03
Vano Merabišvili, Gruzínsko, zatknutý, politik,... Foto: ,
Vano Merabišvili
debata (2)

Súd údajne Merabišvilimu preukázal, že v štátnej správe vytvoril 22-tisíc fiktívnych pracovných miest pre platených aktivistov UNM, a spôsobil tak štátu značné škody. V rozpore so zákonom vraj navyše získal a užíval luxusnú rezidenciu na čiernomorskom pobreží.

Expremiér bol zadržaný vlani v máji, hrozil mu trest väzenia až jedenásť rokov. Čiaberašviliho súd odsúdil na pokutu 50-tisíc gruzínskych lari (vyše 20-tisíc eur). Merabišvili vinu popiera a súd označuje za politickú pomstu terajšieho režimu, ktorý sa dostal k moci po parlamentných voľbách v roku 2012. UNM prezidenta Michaila Saakašviliho, v ktorom Merabišvili vykonával funkciu generálneho tajomníka, vtedy prehralo súboj so stranou Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho. Ten sa stal premiérom v októbri 2012 a funkciu vykonával do vlaňajšieho novembra, kedy úrad odovzdal svojmu blízkemu spojencovi Iraklimu Garibašvilimu.

Po nástupe Ivanišviliho otvorili gruzínske súdy niekoľko káuz proti bývalým prominentným politikom a členom vlády prezidenta Saakašviliho. Výhrady proti súdnym procesom dala najavo Európska únia aj Spojené štáty, ktoré varovali Tbilisi pred rozpútaním politických represií.

Rozsudok dnes ako súčasť „honu na čarodejnice“ odsúdila aj gruzínska opozícia. „Je zjavné, že súd neodolal nátlaku vlády,“ povedal novinárom šéf právneho tímu UNM Giga Bokeria. Merabišvili sa proti rozsudku odvolá.

Merabišvili pôsobil osem mesiacov vo funkcii ministra vnútra, premiérom bol len o niečo viac ako štvrť roka do prehratých volieb v roku 2012. Keby Saakašvili voľby vyhral, bol by Merabišvili premiérom zrejme dodnes. Sám exprezident Saakašvili po volebnej porážke Gruzínsko opustil a odišiel do USA. Prednáša na Tuftsovej súkromnej univerzite v Bostone.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #súd #Gruzínsko #Vano Merabišvili