Kerry kritizoval Asada aj jeho podporu zo strany Ruska

Podľa amerického ministra zahraničia Johna Kerryho je jasné, že sýrsky prezident Bašár Asad sa stále usiluje vyhrať na bojisku, miesto toho, aby rokoval v dobrej viere.

17.02.2014 16:47
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (45)

Pri návšteve Indonézie dnes podľa agentúry Reuters tiež kritizoval ruskú podporu Asadovi. Moskva sa dnes sýrskeho prezidenta opäť zastala, keď uviedla, že vinu za doterajší neúspech rozhovorov nemožno pripisovať len jednej strane.

Asad vsádza v mierových rozhovoroch na zdržiavaciu taktiku. Rusko by sa malo radšej stať súčasťou riešenia sýrskej krízy, ako ďalej podporovať Asadovu vládu, povedal dnes Kerry. Spojené štáty podporujú požiadavku sýrskej opozície, aby Asad odstúpil, ale Moskva, ktorá s Damaskom roky spolupracuje, podobný zahraničný tlak na sýrskeho prezidenta odmieta.

Ako dnes uviedlo ruské ministerstvo zahraničia, požiadavka Asadovej vlády venovať sa počas rokovaní prednostne boju s terorizmom je „absolútne oprávnená“. Ministerstvo tiež ocenilo „pozitívny úmysel“ sýrskej vládnej delegácie pri rokovaniach.

Sprostredkovateľ Lachdar Brahímí by sa podľa Moskvy „nemal uchyľovať k jednostranným obviňovaniam a viniť z pozastavenia dialógu len jednu stranu“.

Ďalšie kolo medzinárodných mierových rozhovorov o Sýrii skončilo cez víkend v Ženeve bez výraznejšieho pokroku. Šéf americkej diplomacie v sobotu odsúdil Sýriu za obštrukcie, ktoré podľa neho na ženevských rokovaniach prejavil režim sýrskeho prezidenta Asada.

Sýrsky režim v sobotu podrobil kritike aj šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Asadov režim podľa neho nemá o vyjednávanie vážny záujem a sýrske úrady sa snažia len si upevniť moc.

Sýrska kríza začala pred takmer troma rokmi ako prevažne pokojné protesty proti Asadovmu autoritárskemu režimu. Zvrhla sa však na ozbrojený konflikt, ktorý má podľa sýrskych opozičných aktivistov na konte už 140-tisíc obetí.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Rusko #Sýria #john kerry #Bašár al-Asad