Kapitán sedel na záchode a kopilot uniesol lietadlo

Pôvodne letel Boeing-767-300 etiópskych aerolínií z Addis Abeby do Ríma. Podľa portálu Airlinereporter.com výstražný medzinárodný kód 7500, ktorý vyslala posádka a ktorý znamená únos lietadla, v pondelok nad ránom všetko zmenil.

18.02.2014 07:18
debata (2)

A tak 193 cestujúcich, vrátane 140 Talianov, uvidelo namiesto Svätého mesta Alpy a Ženevské jazero. Na kochanie sa krásami však asi nemali náladu. Po krúžení nad Švajčiarskom a nakoniec nad samotnou Ženevou, keď v nádržiach pomaly nebolo ani kvapky pohonnej hmoty, pristával o šiestej ráno stroj pomaly iba na výparoch vo svetovej mekke bánk.

Lietadlo uniesol kopilot. Využil ľudskú potrebu kapitána, zabarikádoval sa v kabíne a zmenil kurz. Po pristátí za asistencie vojenských stíhačiek sa cez okienko spustil na lane do náruče policajtov a požiadal o politický azyl. Vraj vo vlasti mu hrozí prenasledovanie.

„Všetci cestujúci sú v poriadku a únosca je v rukách polície,“ oznámil stroho policajný hovorca Pierre Grangean. Ide v krátkom čase už o tretí únos lietadla, aj keď v predchádzajúcich dvoch nehrala hlavnú úlohu politika, ale alkohol.

Podobný motív, ako v prípade pondelkového únosu do Ženevy, mali traja Etiópčania v roku 1986. Uniesli lietadlo na linke 961 tých istých etiópskych aerolínií Boeing 767–200ER letiaci z Addis Abeby do kenskej metropoly Nairobi. Bolo to 23. novembra. Cieľom únoscov malo byť Rakúsko. Chceli tam požiadať o politický azyl. Lietadlo napokon v dôsledku nedostatku pohonnej hmoty tvrdo pristálo na hladine Indického oceánu v blízkosti Komorských ostrov. V jeho troskách zahynulo 125 zo 175 cestujúcich. Vrátane posádky a únoscov.

Posledné únosy lietadiel

  • 11. január 2013 – V lietadle Airbus A-320 ťumenskej leteckej spoločnosti Kogalimavia letiaceho na linke 9521 z Moskvy do egyptskej Hurgady ruský podnikateľ Sergej Kabalov (54) posilnený alkoholom fajčil na toalete. Po upozornení stevardom vyvolal bitku s tým, že „pristane tam, kde on chce“. Pri útoku zranil člena posádky Denisa Vafina (24). Plán s pristátím mu síce nevyšiel, ale súd aj tak ocenil jeho úsilie tromi rokmi nepodmienečne a zaplatením odškodného obeti útoku vo výške 400-tisíc rubľov (asi 8 320 eur).
  • 7. február 2014 – Lietadlo Boeing-737–800 tureckej leteckej spoločnosti Pegasus Airlines so 110 cestujúcimi sa pokúsil uniesť počas letu z Charkova do Istanbulu Ukrajinec Artem Kozlov (45). Podgurážený alkoholom chcel pristáť v Soči v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier. Stroj napokon pristál v Istanbule.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Boeing #únos lietadla