Únia trestá Švajčiarsko

Európska komisia zastavila rokovania so Švajčiarskom o vstupe krajiny do vedeckých a študentských výmenných programov. Ide o projekty na roky 2014 až 2020.

18.02.2014 15:00
debata (26)

Je to vedecký program Horizon 2020 v hodnote 80 miliárd eur a Erazmus+ za 14,7 miliardy. Pozastavenie rokovaní súvisí s tým, že Bern oznámil, že momentálne nemôže podpísať dohodu o otvorení pracovného trhu pre Chorvátov. Balkánska krajina sa stala členom Európskej únie 1. júla 2013.

"Dohoda s Chorvátskom zatiaľ nebola podpísaná. Vzhľadom na okolnosti a bez jasného politického signálu, že sa tak stane, nasledujúce kolo rokovaní sme odložili, až kým Švajčiarsko protokol nepodpíše,“ cituje portál euractiv.com z vyhlásenia Európskej komisie. Podľa predchádzajúcej dohody, ktorej platnosť vypršala koncom minulého roka, čerpali švajčiarski vedci zo zdrojov EÚ 1,8 miliardy eur na výskum v oblasti medicíny, informačných technológií či nanotechnológií.

K dramatickému zhoršeniu vzťahov medzi Bruselom a Bernom došlo, keď Švajčiari v referende 9. februára tesne schválili kvóty na počty prisťahovalcov do krajiny. To je podľa Európskej komisie v rozpore s dohodami o voľnom pohybe osôb. Švajčiarsko už počas víkendu oznámilo, že s Chorvátskom nepodpíše dohodu o otvorení pracovného trhu.

Štátny tajomník chorvátskeho rezortu diplomacie Hrvoje Marušič vyhlásil, že jeho krajina čelí dvojitej diskriminácii zo strany Bernu. Jedna sa týka zavedenie kvót, druhá obmedzenia vstupu na švajčiarsky pracovný trh.

"Voľný pohyb pracovníkov je vo vzťahoch so Švajčiarskom asi najdôležitejšia sloboda, ktorá má aj symbolickú dimenziu,“ citovala Marušiča chorvátska spravodajská stránka dalje.com. Dohoda medzi Chorvátskom a Švajčiarskom nemala zahŕňať okamžité úplné otvorenie pracovného trhu. Malo k tomu dôjsť postupne, tak ako platí aj pre členské krajiny EÚ, ktoré vstúpili do únie v roku 2004, teda vrátane Slovenska.

"Proces vytvorenia dohody sa začal ešte pred švajčiarskym referendom, ale v tejto chvíli nie je možné predpovedať, čo sa stane v politickej aréne na úrovni EÚ,“ pripomína pre Pravdu Snježana Vasiljevičová, odborníčka na európske právo zo Záhrebskej univerzity. "Ešte stále je dostatok času na politické reakcie a dohody, keďže Švajčiari majú tri roky na zavedenie výsledkov referenda do praxe. O tomto probléme by sme mali diskutovať na úrovni EÚ a Chorvátsko má právo na vyjadrenie svojho názoru v rámci procesu rozhodovania v únii,“ tvrdí Vasiljevičová.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Švajčiarsko