Rezolúcia o Sýrii by mohla byť dohodnutá už čoskoro

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu povedal, že rezolúcia o prístupe k humanitárnej pomoci v Sýrii by mohla byť dohodnutá už v priebehu najbližších dní, pokiaľ sa členovia Bezpečnostnej rady nepokúsia problematiku "spolitizovať". Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax.

19.02.2014 16:13
Bašár Asad, Sýria Foto:
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata

Moskva skritizovala rezolúciu navrhnutú západnými a arabskými krajinami a predložila vlastný text ako aj ďalší, ktorý odsúdi „terorizmus“ vo vojnou zmietanej krajine. „Ak sa nikto v Bezpečnostnej rade nepokúsi problematiku spolitizovať, presadzovať jednostranné prístupy, som presvedčený, že sa dokážeme dohodnúť v nadchádzajúcich dňoch,“ povedal Lavrov v Kuvajte.

Posledný návrh predpokladal uvalenie sankcií na Sýriu v prípade nedodržania konkrétnych dohôd o dodávkach humanitárnej pomoci. Podľa Rusov bol návrh neprijateľný a obsahuje jednostranné obvinenia voči Damasku.

Rusko ako jeden z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN disponuje právom veta, ktoré po vypuknutí krízy v Sýrii využilo v troch prípadoch, keď sa Západ snažil pripísať zodpovednosť za krviprelievanie medzi povstalcami a armádou výlučne režimu prezidenta Bašára al-Asada.

Korene nadštandardných vzťahov medzi Moskvou a Damaskom siahajú ešte do čias niekdajšieho Sovietskeho zväzu, ktorý so sýrskym režimom počas studenej vojny úzko spolupracoval. Rusi dodnes majú v sýrskom prístave Tartus svoju jedinú námornú základňu v Stredozemnom mori. Na jeseň, v čase hroziaceho amerického útoku na Sýriu, sa vláde v Moskve podarilo presadiť medzinárodný plán likvidácie sýrskych chemických zbraní a odvrátiť tak nebezpečenstvo ozbrojeného útoku USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Sýria #Bezpečnostná rada OSN #Sergej Lavrov #Bašár al-Asad