V Thajsku pokračujú protesty proti premiérke

Protestujúci, ktorí sa usilujú o zvrhnutie thajskej premiérky Jinglak Šinavatrovej, sa v stredu zhromaždili pred jej predbežným úradom na ministerstve obrany. Premiérka sa však drží bokom od miest potenciálnych konfliktov.

19.02.2014 16:42
Jinglak Šinavatrová, Thajsko Foto:
Jinglak Šinavatrová
debata

V utorok si prestrelky medzi protestujúcimi a políciou v Bangkoku vyžiadali najmenej päť mŕtvych. Thajský súd dnes podľa agentúry AP vláde nariadil, aby proti demonštrantom nepoužívala násilie.

Utorkové strety boli najkrvavejšie od vlaňajšieho novembra, keď sa nová vlna protivládnych protestov začala. Polícia dnes oznámila, že sa zatiaľ nepokúsi znovu vytlačiť demonštrantov z miest, kde sa zhromažďujú, aby zabránila opakovaniu utorkového krviprelievania.

K násiliu sa vláda nesmie uchyľovať i pre rozhodnutie civilného súdu, ktorý jej v stredu zakázal zasahovať silou proti pokojným demonštrantom požadujúcim rezignáciu premiérky. Súd konkrétne rozhodol, že premiérka a velenie bezpečnostných síl nesmú ani na základe výnimočného stavu vydávať rozkazy, ktoré by potláčali práva protestujúcich.

Vláda vyhlásila 21. januára pre Bangkok a okolie výnimočný stav. Stalo sa tak po tom, čo demonštranti pohrozili blokádou kľúčových komunikácií metropoly a obsadením vládnych úradov. Podľa AP nie je jasné, či dnešné súdne rozhodnutie bude mať vplyv na zatykače vydané na vodcu protestov kvôli údajnému porušeniu podmienok výnimočného stavu.

„Prišli sme sem, aby sme zabránili Jinglak Šinavatrovej používať komplex ministerstva obrany,“ povedal Čumpol Džumsai, organizátor protestu asi 3-tisíc stúpencov. „Žiadame vojakov, aby premiérke nedovolili užívať tento komplex,“ dodal.

Problémy, ktorým thajská premiérka v posledných mesiacoch čelí, neustále narastajú. Thajská protikorupčná polícia oznámila, že na Šinavatrovú podá trestné oznámenie. Premiérka je podozrivá zo zanedbania povinností v súvislosti s kontroverzným programom pomoci pestovateľom ryže. Protikorupčná komisie spresnila, že premiérka ignorovala varovanie, že program vytvára priestor pre korupciu a finančné straty.

Straty nakoniec boli v prepočte takmer 5 miliárd eur. Vláda poľnohospodárom v predvolebnej kampani sľúbila odkúpenie ryže za nadsadené ceny. Na svetových trhoch ju potom ale za také ceny nepredala. Exportné firmy údajne dostávali ryžu zo štátnych skladov za dumpingové ceny a vyvážali ju so ziskom. Protikorupčná komisia si Šinavatrovú predvolala na 27. februára.

Opozícia už dlhšie ako tri mesiace organizuje v Bangkoku demonštrácie, aby prinútila vládu premiérky Šinavatrovej odstúpiť. Účastníci nepokojov obviňujú vládu z korupcie a tvrdia, že ju v skutočnosti z exilu riadi premiérkin miliardársky brat Tchaksin Šinavatra, ktorý bol zvrhnutý pri vojenskom prevrate v roku 2006.

Vláda sa až donedávna vyhýbala priamej konfrontácii, aby obmedzila riziko násilností, ktoré si doteraz vyžiadali 12 životov. V piatok ale povolala do akcie stovky ťažkoodencov, aby uvoľnili prístup k sídlu vlády, ktoré premiérka a jej ministri kvôli demonštrantom nemohli skoro dva mesiace používať. Počas tejto operácie nedošlo ku konfrontácii, ani k zatýkaniu. V pondelok potom tisíce demonštrantov opäť obkľúčili úrad vlády.

Do utorkovej operácie, ktorej cieľom bolo vyčistiť priestranstvo okolo vládnych budov v centre a na severe metropoly, sa podľa Reuters zapojilo vyše 15-tisíc policajtov. Vytlačili demonštrantov o niekoľko sto metrov ďalej, ale potom prepukli smrtiace potýčky.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Thajsko #Bangkok #Jinglak Šinavatrová