Prísne pravidlá pre imigrantov z EÚ začnú v Británii platiť v marci

Británia v stredu predstavila nové pravidlá na vyplácanie sociálnych dávok prisťahovalcom z Európskej únie.

19.02.2014 21:24
Londýn Foto:
Londýn
debata (5)

Nový systém, ktorý bude platiť od 1. marca, má zabrániť zneužívaniu štedrého sociálneho systému. Ako informoval minister práce a sociálnych vecí Iain Duncan Smith, podľa nových pravidiel musí žiadateľ o prídavky na deti, penziu, lacnejšie bývanie či o príspevky v nezamestnanosti doložiť, že zarábal najmenej 150 libier (eur) týždenne po dobu aspoň troch mesiacov.

Tento limit zodpovedá minimálnej mzde na 24 hodín práce týždenne. Osoby s nižšími príjmami budú musieť dokázať, že „ich pracovná aktivita je skutočná a efektívna“, inak nárok na dávky mať nebudú. Nový systém neumožní využívanie sociálnych výhod uchádzačom o prácu, ktorí však v Británii ešte nepracovali.

„Britská verejnosť správne žiada, aby imigranti prispievali tejto krajine a aby sem nechodili len z dôvodu atraktivity britského sociálneho systému,“ vyhlásil Smith. Dodal, že zmeny zaistia spravodlivosť celého sociálneho systému a zabránia jeho zneužívaniu. Vládny plán reaguje na obavy z prílevu nových migrantov po tom, čo 1. januára 2014 skončia obmedzenia na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Po rozšírení EÚ v roku 2004 Veľká Británia otvorila svoj pracovný trh pre desiatky občanov prevažne stredo- a východoeurópskych krajín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #prisťahovalectvo