USA zaviedli sankcie proti 20 ukrajinským predstaviteľom

Spojené štáty vystupňovali tlak na ukrajinskú vládu a zaviedli zákaz cestovania do USA pre 20 vysokých predstaviteľov krajiny. Stalo sa tak po tom, čo sa kríza na Ukrajine zhoršila a násilnosti si vyžiadali najmenej 26 mŕtvych a mnohých zranených.

20.02.2014 07:29 , aktualizované: 11:40
Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama zdôraznil, že Biely dom bude situáciu na Ukrajine pozorne monitorovať.
debata (26)

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v reakcii v stredu večer podpísal „prímerie“ s opozičnými lídrami a zároveň súhlasil s opätovným naštartovaním rokovaní namierených na ukončenie násilia.

Americký prezident Barack Obama ocenil prímerie ako „vítaný krok vpred“, zdôraznil však, že Biely dom bude situáciu naďalej pozorne monitorovať. Zároveň vyjadril nádej, že rokovania povedú k vzniku dočasnej vlády, ktorá zabezpečí slobodné a demokratické voľby. Odoprenie cestovných víz do USA sa týka osôb zodpovedných za porušovanie ľudských práv, ktoré „súvisí s politickým útlakom“, konkrétne mená však ministerstvo zahraničia nezverejnilo.

Napätá situácia medzi demonštrantmi a políciou medzičasom v Kyjeve pretrváva aj vo štvrtok. Na Majdane stále horí, násilie však nehlásia.

Ministri zahraničia EÚ schôdzku s Janukovyčom odložili

Schôdzka ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s ministrami zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska nakoniec zrušená nebola, ale z bezpečnostných dôvodov bola len odložená. Agentúre AFP to oznámilo francúzske ministerstvo zahraničia. Podľa pôvodných správ bolo rokovanie pre nestabilnú situáciu v Kyjeve zrušené a ministri Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski odleteli z Kyjeva.

Podľa správ ukrajinských médií ochranka Janukovyčovho úradu najprv vyviezla troch vysokých európskych diplomatov z ohrozeného sídla prezidentskej kancelárie, na ktoré útočil agresívne dav opozičných radikálov.

V tej chvíli sa medzi novinármi rozšírili správy, že rokovania európska delegácia zrušila a odcestovala z Kyjeva. Neskôr sa však ukázalo, že trojica európskych ministrov sa v sprievode policajného komanda do sídla prezidenta vrátila, aby začala dramaticky odkladané rokovanie.

Jeho cieľom je podľa Fabiusa presvedčiť Janukovyča o nutnosti prímeria a dialógu s opozíciou. Francúzsky minister dnes rozhlasovej stanici Europe 1 povedal, že chce ukrajinského prezidenta informovať o pripravovaných sankciách, ktorými chce Brusel potrestať ukrajinského činiteľa zodpovedného za krviprelievanie.

Ministri zahraničia sa dnes pred schôdzkou s Janukovyčom stretli s lídrami ukrajinskej opozície Vitalijom Kličkom, Arsenijom Jaceňukom a Olehom Ťahnybokom. Jaceňuk po stretnutí vyhlásil, že v terajšej situácii je potrebné v centre Kyjeva vytvoriť „demilitarizovanú zónu“ a hľadanie východiska z krízy preniesť do parlamentu.

Za dnešné obnovenie násilných stretov sú podľa Jaceňuka zodpovedné pohotovostné jednotky Berkut. „Za porušenie prímeria môže Berkut, ktorý sa pokúsil vypáliť konzervatórium,“ povedal Jaceňuk. Budovu kyjevského konzervatória opozícia obsadila v stredu večer, objekt bol podpálený a horí.

Ohlasy zahraničných predstaviteľov na vývoj na Ukrajine

Dalia Grybauskaiteová (prezidentka Litvy): „Ukrajina stojí na prahu občianskej vojny. Posledné udalosti sa nedajú ospravedlniť, je to zločin. Platí to pre obe strany – tak pre štátnu moc, ako aj pre opozíciu, ktorá agresívne vyvoláva akcie vedúce k zraneniam a smrti ľudí. Blížime sa k závažným sankciám proti celej Ukrajine. Ak sa nezastaví krviprelievanie a použitie sily, nepochybne nebude možné hovoriť o podpore vlády ani opozície.“

Carl Bildt (švédsky minister zahraničných vecí): „Európska únia nebude váhať s krokmi proti záujmom osôb, ktoré sú spojené s represiami a násilnosťami na Ukrajine. Nech je úplne jasné: konečnú zodpovednosť za smrť a násilie nesie prezident Viktor Janukovyč. Má krv na svojich rukách.“

Donald Tusk (poľský premiér): „Je mi to ľúto povedať, ale dôvera v Janukovyča sa blíži k nule. Predstavitelia, ktorí boli zvolení demokraticky, strácajú svoju demokratickú prirodzenosť pre svoje skutky. Na opačnej strane opozícia, ktorá tvrdí, že chce rokovania a kompromis, v mnohých veciach nie je jednotná. Zároveň máme do činenia s bezpríkladným nátlakom zo strany Ruska.“

Martin Schulz (predseda Európskeho parlamentu): „Na Ukrajine sa odohráva tragédia. Zlyhanie čelných predstaviteľov štátu zapojiť sa do skutočného dialógu viedlo k obnoveným násilnostiam a smrti mnohých demonštrantov a policajtov. Je to šokujúce a neprijateľné. Ukrajinskí činitelia môžu stratiť všetku legitimitu.“

(čtk, reuters, čap)

26 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #sankcie #Barack Obama #Kyjev #Ukrajina